Hlavní obsah

Zbývá respirátor na lanovce nebo očkování na diskotéce. Evropa rozvolňuje

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Evropské země rozvolňují protiepidemická opatření. Většina zachovává povinnost roušek, více možností budou mít neočkovaní.

Článek

Země napříč starým kontinentem rozvolňují opatření zavedená kvůli pandemii covid-19. Čísla nově nakažených přitom v některých státech dále rostou, například v Dánsku stoupají i počty hospitalizovaných, které jsou na rekordních hodnotách.

Přesně před tímto postupem na začátku února varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). „Jsme znepokojeni tím, že se v některých zemích prosadil názor, že díky vakcínám a vysoké přenosnosti a nižší závažnosti omikronu již není možné a ani nutné přenosu předcházet,“ uvedl začátkem měsíce šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Více přenosů znamená více nemoci.“

Ten také dodal, že nevyzývají k návratu k lockdownům, ale k tomu, aby země chránily své lidi pomocí všech dostupných nástrojů, ne jen vakcínami.

Seznam Zprávy připravily přehled vybraných zemí a jejich přístupu k rozvolňování.

Německo

Od 20. března zbudou v Německu z protiepidemických opatření jen povinné roušky ve veřejných vnitřních prostorách a dodržování rozestupů. Podle kancléře Olafa Scholze si však země uvědomuje, že pandemie zdaleka neskončila. Plánuje proto nadále podporovat očkování jako obranu před dalšími vlnami, které by se mohly začít objevovat od následujícího podzimu.

Pro vstup do Německa je i nadále povinná bezinfekčnost, kdy proděláním nákazy se rozumí rozmezí mezi 28 a 90 dny od pozitivního PCR testu. Osoby, které nejsou očkované anebo neprodělaly covid v uvedeném rozmezí, musí povinně na 10 dní do karantény. Výjimky z tohoto pravidla jsou uvedené zde.

Rakousko

Jižní soused plánuje rozvolňovat již začátkem března. Od 5. 3. nebudou dále platit opatření, jako je zákaz nočního vycházení, noční život se vrátí i do restaurací, hospod a barů. Respirátory budou Rakušané potřebovat ve veřejné dopravě, supermarketech nebo nemocnicích. Povinné jsou také v lanovkách.

Potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo negativní test bude třeba při práci v domovech pro seniory, pečovatelských domech nebo nemocnicích. Rakouskou tečku v zelené barvě budou muset mít i návštěvníci těchto zařízení.

Od 22. února stačí pro vstup na rakouské území takzvaný doklad 3G, neboli potvrzení o prodělání, očkování, nebo negativní test.

Slovensko

Slováci plánují rozvolňovat s koncem měsíce února. Do konce března by se pak podle premiéra Eduarda Hegera mohla země vrátit do stavu před pandemií. Prvním ze zrušených opatření bude to, které omezuje vstup do vybraných provozů, nebo na hromadné akce pro neočkované, kteří neprodělali nákazu nebo nejsou negativně testovaní. 28. března plánuje vláda zrušit také kapacitní omezení hromadných akcí, omezení provozních hodin nebo upravit pravidla ochrany dýchacích cest.

Cesty na Slovensko jsou podmíněné registrací prostřednictvím příjezdového formuláře. Osoby, které nejsou očkované a neprodělaly covid v posledních 180 dnech, musí až na výjimky do minimálně pětidenní izolace.

Švýcarsko

Jelikož nepovažuje přetížení zdravotnictví za pravděpodobné, rozhodlo se Švýcarsko od čtvrtka 17. února zrušit povinné respirátory v obchodech, restauracích, rekreačních zařízeních i na kulturních akcích, a to jak pro očkované, tak pro neočkované.

Zakryté dýchací cesty budou lidé muset mít již jen ve veřejné dopravě a zdravotnických zařízeních včetně pečovatelských domů a domovů pro seniory.

Velká Británie

Ostrovní země nechává nošení roušek na dobrovolné úrovni od konce ledna, totéž platí pro covid pasy. Například pro vstup do metra nebo do vybraných obchodů lidé ochranu dýchacích cest dále potřebují. Pokud premiér Boris Johnson uspěje, 23. února by se mohla zrušit také povinnost izolace po pozitivním testu na covid.

Pro cestovatele do Británie nadále platí, že očkovaní nemusí podstupovat testy ani samoizolaci. Neočkovaní musí absolvovat test před odjezdem (PCR nebo antigen) a PCR test do dvou dnů po vstupu do UK. Po příjezdu není povinná samoizolace. Pro všechny včetně očkovaných zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Francie

Francie zrušila povinnost nosit respirátor venku a od poloviny března hodlá toto opatření zrušit i ve vnitřních prostorách. Pokud to ovšem dovolí podmínky.

Pro vstup na francouzské území je třeba negativní PCR (platný maximálně 72 hodin) nebo antigenní test (platný maximálně 48 hodin), potvrzení o ukončeném očkování, nebo potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Itálie

Oblíbená turistická destinace od 11. února zrušila povinnou ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách a na veřejnosti. Například na diskotéky je však dále povolen vstup pouze s očkováním nebo po prodělání nákazy.

Pro cestu do Itálie je potřeba EU certifikát v digitální či papírové podobě – o ukončeném cyklu očkování či o uzdravení z covidu-19 nebo o negativním výsledku testu: antigenní 48 hodin nebo PCR 72 hodin.  Pro turisty je také povinný PLF formulář. Pokud cestovatel nepředloží certifikát EU nebo nevyplní PLF formulář, následuje pětidenní karanténa, ukončená opět testem.

Nizozemsko

Od pátku 18. února nebude podle nizozemské vlády potřeba nosit respirátory ani se prokazovat covid pasem v restauracích nebo kulturních a sportovních zařízeních. Povinné roušky zůstávají v hromadné dopravě.

Nizozemsko eviduje Českou republiku jako vysoce rizikovou. Pro vstup na území vyžaduje potvrzení o očkování, negativní test, nebo potvrzení o prodělání nákazy před méně než 180 dny.

Španělsko

Tři španělské regiony se tento týden rozhodly zrušit zbývající omezení. Nejprve Baskicko v pondělí zrušilo veškerá opatření, v úterý největší region – Andalusie – uvedl, že lidé již nebudou muset při vstupu do restaurací, divadel a dalších veřejných prostor předkládat doklad o očkování nebo negativní test. Murcijský region na jihovýchodě země pak ve středu zrušil omezení kapacity restaurací a dalších veřejných prostor. Na celostátní úrovni Španělsko minulý týden zrušilo povinnost venkovního nošení roušek.

Španělsko po českých turistech vyžaduje platný evropský covid pas, potřeba je také vyplnit příjezdový formulář.

Řecko

Od soboty plánuje jihoevropská země zmírnění opatření týkající se barů a nočních klubů, zvýší se také kapacitní limit návštěvníků sportovních akcí z 10 na 50 procent kapacity stadionu. Další opatření plánuje Řecko rušit do 1. března, nadále však vyžaduje ochranu dýchacích cest ve většině vnitřních veřejných prostor.

Podobně jako Itálie nebo Španělsko i Řecko vyžaduje po českých turistech kromě dokladu o bezinfekčnosti také vyplněný příjezdový formulář.

Reklama

Doporučované