Hlavní obsah

Falešní vojáci okradli ženu na internetu o 1,4 milionu

Foto: Pixabay / B_A

Ilustrační foto.

Reklama

Neznámí podvodníci připravili prostřednictvím sociálních sítí čtyřicetiletou ženu z Hradecka dvakrát po sobě o statisíce korun. Celkem přišla o 1,4 milionu korun.

Článek

Žena policii nahlásila, že se před rokem na sociálních sítích seznámila s chirurgem americké armády, který byl na misi v Afgánistánu. Navázali spolu kontakt a po nějaké době měl za ní do České republiky přijet. Aby ho však pustili, musela mu poslat peníze. Pak pod různými dalšími záminkami, jako že je postřelen a potřebuje peníze na léčbu, že kvůli zranění mu propadla letenka, a proto potřebuje další peníze na novou, z ní vylákal 730 tisíc korun. Další milion, který potřeboval na vykoupení ze zatčení, mu již neposlala a poté s ním přestala komunikovat.

O půl roku později se jí ozval na seznamce další americký voják, tentokrát působící na misi v Sýrii. Ten jí opět sliboval společný život a na letenku, zavazadla nebo na rozvodové dokumenty z ní vylákal 700 tisíc korun. Jelikož se muže nedočkala, přišla věc oznámit na policii.

„Z doložených dokumentů vyplynulo, že 40letá žena si většinu peněz půjčila u nebankovních společností. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro zločin podvod, za který hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Policie apeluje při komunikaci na sociálních sítích k dodoržování těchto zásad:

- dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu

- dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí

- protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky

- pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka, např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…

- bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu

- předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje

- své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců

- po určité době přichází se svými požadavky, a to formou finanční pomoci - např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání…

„A co je důležité, neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí; nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později použity k vydírání,“ dodala Kormošová.

Reklama

Související témata:

Doporučované