Hlavní obsah

Fámy za časů očkování: Bill Gates škodil už za protektorátu

Petr Janeček
Etnolog a folklorista, autor knižní série Černá sanitka
Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Desítky konspiračních teorií o očkování se dělí do čtyř hlavních skupin. Ilustrační snímek.

Reklama

Za teoriemi spiknutí nestojí vždy pouze lidská hloupost, ignorance, extremistické politické ideologie či propaganda. Spouští je někdy i relativně pochopitelné a pozitivní příčiny.

Článek

Vakcína proti covidu-19 byla údajně vyvinuta příliš rychle a není dostatečně otestovaná. Jedna zdravotní sestra prý po jejím podání zkolabovala a následně zemřela. Vakcína má údajně množství nežádoucích a potenciálně smrtících účinků. Jde navíc možná o trik obřích farmaceutických firem, které nejprve vypustily do světa uměle vytvořený koronavirus, aby následně zbohatly na masovém očkování proti němu. Nebo je účel očkování ještě zlověstnější – vakcíny totiž prý způsobují neplodnost a byly vyvinuty zákeřným spiknutím mocných, kteří chtějí snížit světovou populaci. Pravým cílem vakcinace a předchozí údajně zcela uměle vyvolané hysterie z neexistující pandemie je možná něco jiného: nastolení temného Nového světového řádu. Nebo snad očkovací látka obsahuje miniaturní sledovací zařízení v podobě mikročipu, pomocí kterého budou lidé po celém světě pozorováni, popřípadě ovládáni? I za tím údajně stojí světové elity v čele s Billem Gatesem.

To všechno je jen ukázka z desítek fám a konspiračních teorií, které se objevily v souvislosti se zahájením plošného očkování proti covidu. Poslední dvě z nich se dokonce už více než půl roku drží v první desítce nejrozšířenějších českých dezinformací na českém internetu, které dokumentuje server hoax.cz.

Pro odborníky na moderní folklor tyto dezinformace nepředstavují nic nového. Většina z nich se poprvé objevila již na jaře a v létě minulého roku. Podstatná část přitom pouze recykluje témata obecných konspiračních teorií o očkování, které v nejrůznějších mutacích kolují po světě již desítky let.

Podle americké folkloristky Andrey Kittové lze tato témata rozdělit do čtyř hlavních skupin. První z nich se opírá o představu, že očkování způsobuje vážné zdravotní problémy, a to nad rámec obvyklých vedlejších příznaků: dnes nejčastěji autismus, ADD/ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) a alergie. Druhým tématem bývá podezření, že jediným cílem očkovacích programů je zisk farmaceutického průmyslu. Třetím pak to, že vakcíny nemají na posílení lidské imunity žádný efekt. Posledním a historicky nejstarším je ideologicky laděný argument, podle kterého vakcíny zasahují do přirozeného řádu věcí stanoveného bohem či přírodními zákony, a proto by neměly existovat. A jak je v moderním folkloru běžné, mnohé dnešní fámy a konspirační teorie tato témata libovolně kombinují.

Bývá zvykem se šiřitelům a zastáncům konspiračních teorií vysmívat. A samozřejmě pro to existuje celá řada dobrých důvodů. Konspirační teorie bývají paranoidní, absurdní, směšné a v drtivé většině případů nepravdivé. Na druhou stranu ale nesmíme zapomínat, že za teoriemi spiknutí nestojí pouze lidská hloupost, ignorance, extremistické politické ideologie či podlehnutí propagandě. Spouští je někdy i relativně pochopitelné a pozitivní příčiny. Například obavy o zdraví vlastní i svých blízkých, nedůvěra k represivnímu či nekompetentnímu státu, odlidštěným nadnárodním korporacím sledujícím pouze své finanční zájmy, popřípadě pocit, že politici, média či experti vypovídají o světě kolem nás zaujatě a neobjektivně.

Petr Janeček píše pro Seznam Zprávy o aktuálních legendách a konspiracích:

Kolektivní obavy Čechů z masového očkování navíc nejsou novinkou poslední doby a nevznikly až se současnou koronavirovou pandemií. Možná ještě výraznější hysterie ohledně vakcinace se u nás objevila již během druhé světové války. Tehdy byla podpořena velmi specifickou situací kolektivní nedůvěry ke všemu, co nacistická mašinerie podnikala. Nedůvěry, která byla oproti současné situaci daleko oprávněnější.

Podívejme se na stránky ilegálního odbojového časopisu V boj, který vycházel ve východních Čechách v letech 1939–1940:

Na Kladensku měly býti děti očkovány od Němců. Mezi dětmi vznikl poplach, zejména, když byly ve třídách zavřeny. Opouštěly školy okny. Zakročily matky a došlo k demonstracím. Očkování se mělo dít tuberkulozními bacily. Nedávejte své děti očkovat, Němci usilují o bezživotí národa. Proti matkám si Němci přece jen netroufali. Mnoho dětí ohlásilo svou nemoc a nechodějí do školy.

V tomto českém protifašistickém časopise se tak překvapivě setkáváme s popisy údajných hysterických scén, kterých se snad u budoucího očkování proti koronaviru nedočkáme:

Očkování v Čechách muselo být úředně zastaveno pro nesmírný odpor dětí a rodičů. Tam, kde se chtělo očkovat, utíkaly děti ze školy dokonce i okny, když dveře byly zamčeny. Přispěchaly hned na pomoc matky, které statečně odváděly své děti s tím, že nedovolí, aby jim byly děti zmrzačeny německým sérem. Je totiž možno, že Německo chce páchat tento atentát na zdravé generaci tím, že by dávalo v očkování bacily různých nemocí dětem. Je to tím možnější, že Státní zdravotní ústav dnes je v rukou Němců. Ať je tomu jakkoliv, právě na tomto případě se ukázalo názorně, jak český lid nedůvěřuje ničemu, co přichází shůry, poněvadž ví, že to znamená nějakou německou „vymoženost“. Je přece mnoho případů, že se z kriminálu vrátili lidé nemocni, zapomnětliví a neteční, prostě otrávení.

Jak zajímavá paralela k dnešnímu odporu mnoha Čechů k očkování! Ke cti tehdejšího českého odboje je ale nutno říci, že podobné poplašné zprávy a dezinformace šířil jen na samotném počátku války. Již v roce 1940 svůj postoj k šíření neověřených zpráv na stránkách časopisu V boj přehodnotil. A nad jeho tehdejšími slovy by se mnozí dnešní nadšení šiřitelé konspiračních teorií, hoaxů a fake news, a to nejen těch o očkování, mohli přinejmenším zamyslet:

Takových pověstí koluje mnoho a mají jenom ten význam, že se lidé zbytečně znepokojují, lekají, ztrácejí pevnou půdu pod nohama a zmocňuje se jich zmatek a panika. Ne, tak nesmíme vést český lid, aby se zmítal mezi skutečnostmi a ničím nedoloženými pověstmi a ztrácel půdu pod nohama. Nechceme mít z národa bezhlavé stádo zmatených ovcí, ale chceme mít z národa lidi, celé, klidné, skutečné, klidně hledící do budoucnosti, ať přinese cokoli, připravené na všechno.

Reklama

Doporučované