Hlavní obsah

Fandovi fotbalové Slavie vybuchl dělobuch v ruce. Tresty pro kluby budou velmi tvrdé

Foto: policie.cz

Fanoušek Slavie s pyrotechnikou na zápase v Olomouci.

Reklama

V úvodním ligovém kole nové sezony vybuchl dělobuch v ruce fanouška Slavie během zápasu sešívaných v Olomouci.

Článek

Výbuch poranil příznivce Slavie a ohrozil také další fanoušky na tribuně. I tento moment z nedělního zápasu v Olomouci přesvědčil disciplinární komisi Fotbalové asociace ČR (DK FAČR), že začne mnohem přísněji trestat pyrotechniku na prvoligových a druholigových stadionech.

„Situace se začala zhoršovat, což dokazuje moment ze zápasu Olomouce se Slavií, kdy byl zraněn fanoušek. Budeme nyní řešit každé použití pyrotechniky. Přiznávám, že jsme v minulosti občas přivřeli jedno oko a třeba pyrotechniku u jednotlivců tolerovali i bez postihů. To se ale teď změní,“ vysvětlil předseda DK Richard Baček.

Foto: policie.cz

Slávistický kotel používá pyrotechniku na zápase v Olomouci.

Navíc použití pyrotechniky na stadionech hodnotí policie minimálně jako přestupek a v některých případech až jako trestný čin. „Před začátkem sezony jsme se potkali se zástupci jednotlivých klubů a jeden tým reprezentoval dokonce i zástupce fanoušků. Ptali se nás zcela vážně, co je špatného na pyrotechnice,“ prozradil Baček.

Šéf disciplinárky Seznamu naznačil, jak by mohla fotbalová asociace trestat případné další nedůslednosti pořadatelů na jednotlivých ligových stadionech. „Diskutujeme o trestech a jednou z inspirací může být disciplinární řád UEFA.“

A právě v posledním vydání disciplinárního řádu UEFA z roku 2017 se píše, že za každou jednu petardu, dělobuch, světlici, dýmovnici či římskou svíci zaplatí klub za své fanoušky 500 eur (12 800 korun). Pokud by tedy v budoucnu napočítala disciplinárka, řekněme, 100 kusů pyrotechniky, tak klub zaplatí pokutu 50 000 eur (1 280 000 korun). Při dalším přestupku by se k případné původní finanční sankci přičetlo ještě 50 procent napočítané pokuty.

„Samozřejmě se můžeme také rozhodnout zavřít sektory pro fanoušky. K tomu docházelo i v minulosti,“ pohrozil na závěr Baček. Konečný trest pro Slavii či Olomouc z úvodního kola zatím není znám. Dočkáme se nového precedens v českém fotbale?

Reklama

Doporučované