Hlavní obsah

Fasádu Goethova institutu od pátku rozsvítí nápis Více světla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Od pátečních 17:49 bude na fasádě Goethova institutu v Praze svítit nápis Mehr Licht neboli Více světla.

Článek

Údajná poslední slova Johanna Wolfganga von Goetheho institut spolu s festivalem světla Signal zamýšlí jako povzbuzení pro kolemjdoucí v současném období poznamenaného pandemií a naději ve světlejší budoucnost. Hodina a minuta rozsvícení symbolicky odkazuje k datu Goethova narození 1749. Zářit bude až do 31. března 2021. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí institutu Tomáš Moravec.

„Pandemie koronaviru nás už dlouho nutí k tomu, abychom náš krásný dům na vltavském nábřeží drželi v omezeném provozu nebo jej občas pro veřejnost zcela uzavírali. Řekli jsme si ale, že pokud nemůžeme pozvat lidi do budovy, postavíme na scénu celou budovu a proměníme ji ve vyjádření naděje,“ uvedla ředitelka Goethova institutu Angelika Ridderová. „Domnělým Goethovým citátem chceme dát najevo víru ve světlejší budoucnost a ukázat veřejnosti, že tu pro ni jsme i nadále,“ doplnila.

Goethův institut byl založen v roce 1951 jako nástupnická organizace Německé akademie. S finanční podporou německého ministerstva zahraničí udržuje 159 institutů v 98 zemích, včetně 12 poboček v Německu. Instituty mají za úkol podporovat znalost němčiny v zahraničí, pečovat o mezinárodní kulturní spolupráci a zprostředkovávat celkový aktuální obraz Německa.

Pražský Goethův institut byl sice založen hned 4. října 1990, druhý den po sjednocení Německa, ale otevřen pro veřejnost byl až 3. února 1993 tehdejším českým ministrem kultury Milanem Uhdem a německým spolkovým ministrem zahraničí Klausem Kinkelem.

Reklama

Související témata:

Doporučované