Hlavní obsah

FBI vyšetřuje ženu Bernieho Sanderse kvůli podezřelé půjčce. Může to ohrozit i oblíbeného senátora

FBI vyšetřuje ženu Bernieho Sanderse kvůli podezřelé půjčce. Může to ohrozit i oblíbeného senátora

 

Reklama

Jane Sandersová je vyšetřována FBI v souvislosti se sedm let starým nákupem pozemku pro školu, kterou kdysi řídila. FBI v posledních měsících vyšetřování zintenzivnila.

Článek

FBI vyšetřuje manželku vermontského senátora a neúspěšného kandidáta na amerického prezidenta Bernieho Sanderse Jane Sandersovou. Ta byla v roce 2010 ředitelkou univerzity Burlington College. Škola tehdy koupila 13hektarový pozemek za několik milionů dolarů, kde chtěla vystavět nový kampus. Na nákup si však musela půjčit 6,7 milionu dolarů od banky a některých dalších institucí, například vermontské Agentury pro financování staveb zdravotních a školních budov.

Věřitelům představila Jane Sandersová splátkový kalendář. Uvedla, že zhruba třetinu z půjčených peněz, celkem téměř 2,3 milionu dolarů, škola splatí díky finančním příspěvkům od dárců. S použitím peněz na tento účel však řada z nich nesouhlasila, jak se později ukázalo. Někteří také škole přislíbili menší částku, než kterou později Sandersová deklarovala při žádosti o půjčku. List The Washington Post upozorňuje, že schopnost školy splatit půjčku měla při rozhodování o jejím udělení velkou váhu. Kvůli aféře Jane Sandersová v roce 2011 rezignovala na funkci ředitelky Burilngton College.

Na případ upozornil v roce 2016 předseda vermontské prezidentské kampaně Donalda Trumpa, soupeře Bernieho Sanderse. FBI své vyšetřování v posledních několika měsících zintenzivnila. Zabavila nové materiály a dokumenty k případu a vyzvala některé státní úředníky, aby svědčili před porotou. Svědky začíná shánět i obhajoba Sandersové.

Jak upozorňuje nejen The Washington Post, případ může mít dopad i na samotného Bernieho Sanderse - může poškodit jeho další politickou kariéru.

Reklama

Doporučované