Hlavní obsah

Nová podezření o „cinklé" americké kampani. Trollové nejdřív pomáhali Clintonové, pak ji topili

Sandersovu kampaň ovlivnili trollové. Foto: Gage Skidmore.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Trollové se snažili voliče Sanderse přesvědčit, aby namísto demokratky Clintonové volili republikána Trumpa nebo Steinovou za Stranu zelených.

Článek

Čtyři měsíce po amerických prezidentských volbách se objevují další podezření, že hlasování mohlo být ovlivněno. Do kampaně demokratického kandidáta na amerického prezidenta Bernieho Sanderse zasáhli trollové s falešnými zprávami. Zjistil to americký web Huffington Post.

Útoky trollů začaly zpočátku roku 2016, kdy se facebookové skupiny na podporu Sanderse potýkaly s falešnými zprávami, které pravděpodobně sponzorovala kampaň protikandidátky Hillary Clintonové.

„Prosím sdílejte to s ostatními skupinami na podporu Bernieho, abychom mohli skoncovat s bombardováním spamy, které zaplňují naše stránky a skupiny,” napsala na Facebook správkyně několika skupin podporujících demokratického kandidáta Aleta Pearceová.

„Povodeň dezinformací"

Vše se ale změnilo s vítězstvím Clintonové v červencových demokratických primárkách. Pearceová si všimla, že se v Sandersových skupinách začaly masivně šířit poplašné zprávy útočící na demokratickou kandidátku. Dezinformační weby publikovaly méně či více bizarní zprávy. Některé tvrdily, že Clintonová trpí Parkinsonovou chorobou, jiné že nechala zabít své politické oponenty a nahradila je dvojníky nebo sexuálně zneužívá děti.

Správkyně dalších „prosandersovských" skupin na Facebooku Bev Cowlingová si všimla najednou enormního zájmu o členství. Denně se hlásilo 80 až 100 uživatelů. Cowlingová ani další správci nestíhali kontrolovat záplavu příspěvků a diskuse byly čím dál podivnější.

„Přišlo to jako vlna, jako tsunami. Byla to povodeň dezinformací,” řekla Huffington Post Cowlingová.

Hlavně nevolte Clintonovou

Internetoví trollové cílili na Sandersovy voliče, které chtěli přesvědčit, aby v prezidentských volbách nehlasovali pro Clintonovou, ale podpořili republikánského kandidáta Donalda Trumpa nebo nominantku Strany zelených Jill Steinovou.

Většina trollů, které se podařilo vystopovat, pocházela z Ruska, Makedonie a dalších zemí východní Evropy. Jedním z nejaktivnějších byl uživatel Oliver Mitov, který figuroval ve více než desítce Sandersových skupin. Jeho čtyři facebookové profily zahlcovaly Sandersovy skupiny útočnými články proti Clintonové.

„Lidé byli tolik proti Hillary, že bez ohledu na to, co jste řekli, byli ochotní to sdílet a šířit,” uvedla Cowlingová.

Znovu se tedy spekuluje o vlivu Ruska na americké prezidentské volby. Jestli volby skutečně ovlivnila cizí mocnost, by mělo potvrdit nebo vyvrátit vyšetřování FBI a amerického Kongresu, které momentálně probíhá.

Reklama

Doporučované