Hlavní obsah

FCSB má před Libercem více nakažených než zdravých, UEFA chce i tak hrát

Foto: Profimedia.cz

Slovan Liberec ještě v den utkání 3. předkola Evropské ligy neví, proti komu a jestli vůbec nastoupí.

Reklama

Rumunský celek má před večerním utkáním 3. předkola Evropské ligy s Libercem už 15 nakažených hráčů. UEFA i tak tlačí na odehrání zápasu a Rumunům pomáhá výjimkou. Vzpomeňme, jak dopadl Slovan Bratislava, zlobí se experti.

Článek

Divoká bukurešťská jízda pokračuje. Už od minulého týdne hlásí rumunský celek FCSB jednoho nakaženého za druhým. V karanténě je více než polovina hráčů a většina realizačního týmu. Vedení UEFA i tak ale tlačí na odehrání zápasu a scénář se mění doslova z minuty na minutu.

Klub přitom měl problémy s pozitivními testy na covid-19 už minulý týden ve druhém předkole Evropské ligy, které sehrál v Srbsku s týmem TSC Bačka Topola. Před utkáním měl tým z hlavního města Rumunska 17 nakažených členů týmu, z toho 9 hráčů. Bláznivé utkání výrazně oslabený rumunský celek nakonec zvládl, když po prodloužení, které skončilo 6:6, zvítězil v penaltovém rozstřelu. V uvozovkách si tak problémy jen přesunul do dalšího týdne.

Počet nakažených se od zápasu v Srbsku totiž ještě zvýšil. „Podle aktuálních informací jsou v domácím týmu další pozitivně testovaní hráči a v realizačním týmu také. Čekáme na reakci UEFA. Dopoledne má proběhnout organizační mítink, kde bychom měli být informováni o dalším postupu,“ komentoval situaci mluvčí Slovanu Liberec Tomáš Čarnogurský.

Aktuálně by tak rumunský celek neměl mít k dispozici ani minimální povolený počet hráčů. Majitel klubu Gigi Becali, jenž je známý svou kontroverzní povahou, se situaci snaží narychlo zachránit podepsáním několika hráčů, kteří by odehráli utkání proti Slovanu a poté by si zase sbalili věci a pokračovali tam, odkud přišli.

Původně rumunská média hovořila o čtyřech „propůjčených“ hráčích z týmu rumunské ligy Astry Giurgiu, tedy z města, kde se má utkání s Libercem odehrát. Domácí totiž nemohou hrát na vlastním stadionu kvůli rekonstrukci tamního trávníku. Z plánovaného posílení celku FCSB z aktuálně posledního týmu tabulky rumunské Ligy 1 ale údajně nakonec před zápasem se Slovanem sešlo.

UEFA ale dle dostupných informací FCSB, dříve fungujícímu pod názvem Steaua Bukurešť, poskytne výjimku a bude moci na soupisku doplnit hráče až do dnešních 15:00. Majitel klubu se tak pokouší sehnat co má „nohy a ruce“ a chce svůj tým posílit alespoň dvojicí ofenzivních hráčů z rumunského Hermannstadtu.

Slovan Liberec tak ještě v den utkání netuší, kdo proti němu v barvách FCSB nastoupí. Rumunský celek původně žádal o přeložení zápasu na sobotu, ale Slovan o den později má hrát domácí ligu s Pardubicemi a jakýkoliv posun, i vzhledem k tomu, že již absolvoval přesun do Rumunska a předzápasový trénink v Giurgiu, odmítá. Stejný pohled na věc má vedení soutěže, a proto tak tlačí na odehrání utkání v původně stanoveném termínu.

Přístup UEFA k situaci v Rumunsku je i tak pro mnohé odborníky přinejmenším podivný. Vzhledem k nezvyklé situaci je pochopitelné, že se snaží co nejvíce vyhovět oběma stranám a chce, aby se utkání odehrálo i za cenu výjimky pro rumunský tým.

Jenže v našich končinách je všem dost dobře známý příběh Slovanu Bratislava, který kvůli několika pozitivním testům nemohl odehrát kvalifikační utkání 1. předkola Ligy mistrů na Faerských ostrovech navzdory tomu, že do Klaksvíku poslal během několika dní dvě rozdílné výpravy. Faerské úřady totiž z vlastního testování zjistily, že v obou „zaslaných“ týmech je nakažená osoba, a na celý tým uvalily karanténu. Jelikož tak Slovan Bratislava neměl dostatečný počet hráčů k odehrání utkání, UEFA zápas kontumovala ve prospěch domácích.

Později se navíc z vlastního testování mistra slovenské ligy ukázalo, že ani jeden člen, který původně cestoval k utkání 1. předkola Ligy mistrů, ve skutečnosti pozitivní nebyl, a v případě přetestování by tak Slovan mohl utkání odehrát. To ale faerská hygiena nepovolila.

Rozdílný přístup UEFA budeme moci pozorovat i při sledování dnešního utkání Superpoháru UEFA mezi německým Bayernem Mnichov a španělskou Sevillou, které se odehraje od 21:00 v maďarské Budapešti. Organizátoři totiž dostali povolení obsadit až třetinu stadionu, na který se za normálních okolností vejde 67 tisíc diváků.

V ochozech tak bude moci být více než 22 tisíc fanoušků, vůbec poprvé od začátku pandemie se bude hrát alespoň před částečně zaplněnými tribunami. V kvalifikačních utkáních Evropské ligy a Ligy mistrů je přitom přítomnost diváků na stadionu striktně zakázána.

Součástí utkání Superpoháru UEFA může být i česká reprezentační brankářská jednička Tomáš Vaclík. „Jsem připravený ve čtvrtek nastoupit. Ale uvidíme, jaké plány s námi trenéři mají, protože hned v pondělí nám také startuje liga. Na ten zápas se těším i proto, že si snad poprvé od začátku března zahrajeme před aspoň nějakými fanoušky. Jestli se něco nezmění, mohl by být stadion v Budapešti zaplněný ze 30 procent, takže to znamená nějakých 20 tisíc fanoušků. To by byla paráda,“ citovala Vaclíka ČTK.

Reklama

Doporučované