Hlavní obsah

Fenomén M*A*S*H*: Co dnes dělají hvězdy seriálu?

Co dnes dělají hvězdy seriálu M*A*S*H*?Video: Kristýna Gregorová

 

Reklama

Víte, že seriál M*A*S*H běžel celých 11 sezon od roku 1972 do roku 1983? Poslední epizodu sledovalo 125 milionů diváků. Není se tedy co divit, že se z herců staly hvězdy. Ne všichni svou slávu však unesli.

Článek

Mladý věřící chlapec, který by nikdy neublížil ani mouše. To byl pro diváky Radar O’Reilly, kterého zbožňují dodnes. Realita byla však pro jeho kolegy trochu jiná. Zatímco roli Radara měli rádi, jeho představitele Garyho Burghoffa nesnášeli. Mohli za to jeho časté scény při natáčení a hrubé chování. Nakonec kvůli syndromu vyhoření seriál opustil a jeho kariéře to velmi uškodilo. Dostával málo rolí, až s herectvím úplně skoncoval. Stáhl se do ústraní a dnes žije v obytném přívěsu a věnuje se zvířatům a rybaření.

Major Margaret Houlihanová je jedinou hlavní ženskou rolí v seriálu M*A*S*H. „Šťabajzna“ nekompromisně vyžadovala dodržování všech vojenských předpisů a její románek s Frankem byl obvykle terčem posměšků. Její představitelka Loretta Switová však se svojí postavou příliš společného neměla. Zatímco Margaret se chtěla vdát a založit rodinu, Loretta je bezdětná, rozvedená a dle svých slov si více rozumí se zvířaty než s lidmi. Přes pět let moderovala dvakrát týdně pořad Those Incredible Animals, který vysílal kanál Discovery. Za svoje výkony byla nominována na několik prestižních ocenění. Dnes už se herectví věnuje spíše sporadicky. Většinu času tráví se svým pejskem a navrhuje šperky.

Mezi nejvýraznější herce seriálu patří bezpochyby i Jamie Farr. Ten v kultovním seriálu ztvárnil transvestitu Maxwella Klingera. Farr sloužil v armádě právě ve válce v Koreji a Japonsku. Zkušenosti z ní pak zužitkoval v seriálu. Jeho postava se převlékala za ženu, aby se dostala domů. Za blázna ho však nikdy neprohlásili a vojenskou službu musel odsloužit celou. Co jste možná nevěděli, je to, že Klinger měl být pouze epizodní postavou. Jamieho výkon byl ale brilantní, a tak v seriálu zůstal celých 11 let. Herec je nyní v důchodu a pouze čas od času si „střihne“ nějakou malou epizodní roli.

Mike Farrell alias B. J. Hunnicutt po ukončení seriálu M*A*S*H hlavně produkoval. Ale zahrál si i v několika filmech, a dokonce byl ambasadorem OSN. Také je prezidentem společnosti Family Motion Pictures. Mike není aktivní pouze ve filmovém průmyslu, stal se z něj rovněž politický aktivista. Za tuto svou práci byl oceněn několika cenami. Hlavně za boj proti trestu smrti.

Šarmantnímu Hawkeyemu Pierceovi, jehož nejoblíbenějšími svrchníky byly havajské košile nebo červený župan, nechtěl se vázat a dobro pacientů pro něj bylo víc než všechna vojenská pravidla, padaly ženy k nohám jako uzrálé švestky. Kdyby nic jiného, tak právě obrovské charisma je to, co má Alan Alda se svou rolí společné. A ze všech herců dokázal popularitu, již mu seriál přinesl, využít nejlépe. Zahrál si ve více než 60 snímcích a lidé ho milují dodnes. O to víc fanoušky zasáhla zpráva o Parkinsonově chorobě, kterou herec trpí. I když mu byla diagnostikována již před třemi lety, Alan své tajemství prozradil až nyní. Chce ostatním ukázat, že s Parkinsonem život nekončí: „Hraji, dávám rozhovory a dělám věci, které miluji,“ vzkazuje dvaaosmdesátiletý herec těm, jejichž onemocnění ještě není v nejhorší fázi. A my držíme palce, aby si kondici udržel co nejdéle.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované