Hlavní obsah

Nejsem víc dementní, než jsem byl, komentuje hvězda seriálu M.A.S.H. Alda svou diagnózu Parkinsonovy choroby

Hvězdě seriálu M.A.S.H. Alanu Aldovi před více než třemi lety lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.Video: Wikimedia.org/CBS Television, Reuters

 

Reklama

Americký herec Alan Alda už více než tři roky žije s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou. Až nyní o tom veřejně promluvil. I kvůli tomu, aby obdobně zasaženým ukázal, že kvůli nemoci jejich život nekončí. „Nepřestávejte se hýbat,“ nabádá je hvězda populárního seriálu M.A.S.H.

Článek

„Lékaři mi nemoc diagnostikovali tři a půl roku zpátky. Můj život ale naplno pokračuje, proto jsem o tom chtěl promluvit na veřejnosti,“ řekl Alda v pořadu This Morning americké televize CBS.

„Říkal jsem si, že je jen otázkou času, kdy se toho někdo chytne a podá to jako něco smutného. Já to tak ale necítím,“ dodal. Poukazoval při tom na to, že v posledních televizních vystoupeních se mu výrazně klepal palec u ruky.

Parkinsonova choroba je onemocnění centrální nervové soustavy. V jeho důsledku pak postižený není schopný kontrolovat pohyb. Kromě třesu svalů, který je zřejmě nejznámějším příznakem nemoci, mezi další symptomy patří jejich ztuhlost nebo potíže s koordinací a rovnováhou.

Alda k podezření na nemoc došel při četbě deníku The New York Times. Americký list v textu věnovaném chorobě upozorňoval i na méně známý brzký příznak – promítnutí chování ze snu do reality. „Zdálo se mi, že na mě někdo útočí, a tak jsem po něm hodil pytel brambor. Ve skutečnosti jsem ale házel polštář na manželku,” řekl.

Dalších příznaků si podle svých slov Alda nevšiml. Až po několika měsících třesu v prstu u ruky.

S nemocí bojuje jako Hawkeye - humorem

„Nepropukla u mě kvůli tomu demence. Nejsem o nic víc dementní, než jsem byl,” napsal tak trochu v duchu své nejslavnější seriálové postavy na svém twitterovém účtu.

Alda v americkém seriálu M.A.S.H. z prostředí korejské války ztvárnil vojenského chirurga Benjamina Franklina Pierce, známého hlavně pod přezdívkou Hawkeye. Ten se podobně jako další postavy seriálu s realitou válečného konfliktu a polní nemocnice nedaleko frontové linie vyrovnával zejména humorem.

Alda chce podobně zasaženým ukázat, že diagnózou nemoci pro ně život nekončí: „Pořád můžete dělat spoustu věcí.“ Dvaaosmdesátiletý Alda chodí několikrát týdně hrát tenis, boxovat a také pochoduje do rytmu pochodových písní. Na hřebík nepověsil ani herectví.

U řady lidí se ale choroba projevuje daleko výrazněji a Alda si toho je vědom. Přestože chce ostatní diagnostikované postrčit k aktivnímu životu, nechce tím zároveň shodit ty, kterým nemoc v jejich dřívějším způsobu života skutečně brání.

Americký herec je známý také jako velký příznivec vědy a vyzývá nemocné, aby nevěřili „šarlatánům“. „Snažte se zajímat o to, s čím novým přicházejí skuteční odborníci,“ řekl.

Na závěr přidal ještě jednu radu: „Nepřestávejte se hýbat, pomáhá to.“

Reklama

Související témata:

Doporučované