Hlavní obsah

Festival Jazz Černošice bude letos většinou na venkovních scénách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Netradiční podobu bude mít letošní jazzový festival v Černošicích u Prahy. Drtivá většina koncertů se totiž uskuteční kvůli epidemii nového koronaviru ve venkovních prostorách.

Článek

Na festivalu vystoupí například americká soulová a gospelová zpěvačka Ingrid Arthurová s bubeníkem Andy Winterem, britský bluesman Mike Ross, formace Robert Balzar Trio a Banjo Band Ivana Mládka. V pořadí 15. ročník šestidenního festivalu se koná od úterý 15. září do neděle 20. září, sdělil ČTK Michal Strejček z pořádajícího sdružení.

Obvykle se festival koná na jaře, letos jej museli organizátoři přesunout kvůli omezením při koronavirové krizi na září. „Museli jsme přeskupit kapely. Zahraniční jsou v podstatě všechny jiné, než které byly původně plánované na jaře. Měli jsme tam Izrael, Ameriku, to všechno padlo,“ uvedl Strejček. Ekonomické ztráty ale podle něho sdružení zatím nevznikly. „Vystoupení jsme měli předběžné domluvená, ale ještě nebylo nic zaplacené,“ dodal.

Epidemie zasáhla i do nynějšího programu, když účast podle Strejčka zrušila jihoafrická vokalistka Melanie Scholtzová. Nahradí ji Američanka Arthurová žijící v Berlíně.

K dalším interpretům, kteří zavítají do Černošic, patří kvarteto EQ Jazz, polská zpěvačka Agnieszka Twardochová, která ve svých skladbách mísí blues, jazz i polskou avatgardu, a kapela TreeOh! polského kytaristy Wojtka Justyny, jež spojuje funk-jazz s world music. Kategorii bigbandů by měl tentokrát zastupovat Golden Big Band Prague, kvůli koronaviru ale v pozměněné sestavě.

Festival nabídne vedle jazzu i další hudební žánry. Na pódiích se tak objeví pražská kapela Trombenik, která interpretuje klezmerovou hudbu, nebo Lovesong Orchestra, jež hraje balkánskou dechovku.

Stejně jako v uplynulých letech hudebníci obsadí vedle prostor hlavní scény v Clubu kino také některé místní restaurace. Koncerty se ale uskuteční na jejich zahrádkách. „Lidé se ptají, zda vystoupení budou venku, protože se tak trošku bojí jít dovnitř,“ podotkl Strejček. Pouze vystoupení pianisty Jakuba Zomera se odehraje uvnitř bratrské modlitebny.

Každoročně organizátoři dávají prostor i tělesům z Černošic a jejich okolí. K nim patří dětský sbor Mifun a seskupení Dech Band a Second Band. Kompletní program akce zájemci najdou na festivalovém webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované