Hlavní obsah

Festival Jurkovič Open Air připomene zesnulého bluesmana a výrobce kytar

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Jurkovič Open Air, který se uskuteční 10. července v Jílovém u Prahy, připomene zesnulého bluesmana a výrobce kytar Petera Jurkoviče. Hlavní hvězdou programu bude rocková kapela Alice se zpěvákem Danem Bártou.

Článek

Festival je vzpomínkou na Jurkoviče, jehož nástroje kromě českých muzikantů vlastní Eric Clapton, Billy Gibbons ze ZZ Top, Jeff Beck a další světové hvězdy. Pořadateli akce jsou Michal Rákosník a Marek Jurkovič. Kromě Alice vystoupí francouzský soubor Piel Canela, americko – česká bluesová formace David Murphy Band, kapela Motion Food a herec a muzikant Igor Orozovič s hosty Veronikou Lazorčákovou a Kristýnou Farag.

Oba členové Motion Food stojí za filmem Bluesman, dokumentu o Jurkovičovi. Nápad na festival vznikl na koncertu in memoriam nazvaném Jurkovič Guitars Alive v pražském Lucerna Music Baru v roce 2016.

„Pro mě nejlepší způsob, jak si tátu připomenout, je to, že se povedl připravit další ročník. Letos by oslavil sedmdesát let, a tak si ho budeme připomínat hlavně s kapelou Motion Food, jejíž historie sahá až do osmdesátých let minulého století. Tentokrát budeme vystupovat s dechovou sekcí,“ uvedl Marek Jurkovič.

Původem plzeňská skupina Alice, která uspěla hned svým debutovým albem Yeah! v roce 1991, se v Jílovém představí v tradiční sestavě. Po roce 1997 koncertuje Alice jen sporadicky. Bárta se věnuje svým projektům, koncertování Alice s Bártou definitivně skončilo v létě 2004. Bývalí hudební kolegové se scházejí vzácně, například před pěti lety při vzpomínkovém turné s názvem 100/4 Tour, které bylo oslavou 25. výročí vzniku kapely.

Výrobce kytar a bývalý člen skupiny Bluesberry a tria Tucet Peter Jurkovič zemřel po delší chorobě 28. listopadu 2015. Byl také skladatelem a autorem textů. Jurkovičova dílna v Jílovém u Prahy se stala pojmem pro kytaristy z Česka i Slovenska. K výrobě špičkových nástrojů se Jurkovič dostal přes svou lásku k blues. Začínal jako kytarista a textař s Bluesberry. S triem Tucet vnesl do tuzemského blues originální zvuk a vtipné texty. Následně spoluzakládal funkovou Žáhu, aby se přes formace Highway 61 a Motion Food vrátil ke klasickému blues. Kvůli vášni pro kytary opustil slibnou kariéru ve výzkumu veterinárních léčiv.

Reklama

Související témata:
Peter Jurkovič

Doporučované