Hlavní obsah

Festival muzejních nocí by měl začít 18. června a trvat až do září

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival muzejních nocí, do kterého se každoročně zapojují muzea a galerie v celé zemi, posunul termín svého začátku o měsíc. Národní zahájení by se mělo konat 18. června v Českých Budějovicích.

Článek

Pořadatelé festival prodloužili až do 19. září. Na dotaz ČTK to za pořádající Asociaci muzeí a galerií řekla Anna Komárková. V květnu se má konat také Noc kostelů, pořadatelé stále počítají s termínem 28. května. „Jediné, co se může změnit, bude forma otevření – je možné, že budeme mít pouze on-line verzi,“ uvedla Zuzana Kakušková z pražského arcibiskupství.

Původní termín muzejní noci 14. května až 12. června pořadatelé změnili zejména s ohledem na aktuální situaci s pandemií a možnost plánování v jednotlivých institucích. Uzávěrka přihlášek do 17. ročníku Festivalu muzejních nocí byla prodloužena do 30. dubna. Podrobnosti o programu najdou zájemci na serveru http://www.muzejninoc.cz.

Pandemie koronaviru poznamenala již loňský ročník akce. Pořadatelé ji nejprve posunuli z jarního termínu na podzim, to ale přišla další vlna pandemie a do festivalu se muzea zapojovala individuálně podle aktuálních možností.

Festival muzejních nocí od roku 2005 organizuje Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Při posledním řádném ročníku v roce 2019 začal 18. května a zapojilo se přes 500 institucí. Jen v Praze přes 70 objektů muzeí, galerií a dalších památek navštívilo 150 000 lidí, z toho historickou budovu Národního muzea zhlédlo 11 500 návštěvníků. Tradice muzejních nocí vznikla právě v Národním muzeu. Návštěvnost muzejní noci vzhledem k počasí v jarním termínu kolísá, v roce 2018 se jí v Praze zúčastnilo 120 000 lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200 000.

Reklama

Doporučované