Hlavní obsah

Festival ve Varech končí, tak vypadalo loučení na červeném koberci

Jak se hvězdy loučily s karlovarským festivalem?Video: Anita Baselová

 

Reklama

Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech režisér Václav Kadrnka za film Křižáček.

Článek

52. ročník karlovarského filmového festivalu je minulostí. V sobotu večer se festivalové hvězdy naposledy sešly v hotelu Thermal, kde se ve Velkém sále udílely ceny.

Hlavní trofej - Křišťálový glóbus - získala středověká roadmovie Křižáček režiséra Václava Kadrnky, který se nechal inspirovat epickou básní Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček. Jak upozornila agentura ČTK, cena tak zůstává v Česku po 15 letech, naposledy ji v roce 2002 obdržel za Rok ďábla režisér Petr Zelenka.

Na slavnostním zakončení nechyběla mezi hosty hollywoodská star Jeremy Renner, který svou komunikací s fanoušky v průběhu festivalu zcela zastínil i hlavní hvězdu Umu Thurman. Renner za bouřlivých ovací převzal Cenu prezidenta festivalu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Zvláštní cenu hlavní porota udělila snímku Alena Drljeviče Chlapi nepláčou o veteránech války v Jugoslávii.

Cenu pro nejlepšího režiséra si odnesl Peter Bebjak za snímek Čára; jak název napovídá, odehrává se na hranici, konkrétně na slovensko-ukrajinském pomezí.

Za herecké výkony byly oceněny herečky Jowita Budniková a Eliane Umuhireová ex aequo za role v polském filmu Ptáci zpívají v Kigali. Zabodoval i Alexander Yatsenko za výkon v rusko-finsko-německém snímku Arytmie.

Většina hostů se pak přesunula do Grandhotelu Pupp na poslední letošní festivalovou párty.

Nepřehlédněte: KVIFF Guide na Streamu

Janek Rubeš a Honza Mikulka provázejí 52. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Dozvíte se praktické informace, užijete si střípky z dění, atmosféru festivalu a samozřejmě i celebrity!

Reklama

Doporučované