Hlavní obsah

Fiala se potká se Zemanem ve středu. Takto vypadá vláda, kterou mu navrhne

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budoucí premiér Petr Fiala s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem a předsedou STAN Vítem Rakušanem.

Reklama

O většině jmen kabinetu Petra Fialy je jasno, čeká se ještě na Piráty. O příští vládě bude Fiala jednat s prezidentem Zemanem tuto středu.

Článek

Pondělí – termín, do kterého chtěl mít lídr vznikající vlády Petr Fiala hotový jmenný seznam ministrů. S ním se pak chtěl co nejdříve vydat za prezidentem Milošem Zemanem, který se hodlá s kandidáty sejít.

S prezidentem hospitalizovaným v Ústřední vojenské nemocnici se Fiala setká tuto středu v 16 hodin. Seznam ministrů už sice existuje, není ale jisté, jestli se ještě nezmění.

Čeká se totiž na konec hlasování Pirátské strany o tom, jestli vůbec do vlády vstoupí. Pokud by se strana rozhodla pro opozici, bylo by nejasné obsazení tří ministerstev – pro místní rozvoj, zahraničí a člen vlády pro legislativu.

Poslední jmenovaný post je navíc prázdný bez ohledu na to, jak pirátské hlasování dopadne. Dohodnutým kandidátem byl poslanec Jakub Michálek, nominace se ale vzdal kvůli odporu spolustraníků ke kumulaci funkcí.

Jméno případného náhradníka není jasné – podle Michálka Piráti nemají ve vládním týmu dalšího specialistu na tento obor. „Pokud bude neobsazeno to křeslo ministra pro legislativu, nominaci bude schvalovat členská základna pravděpodobně. Zatím ta věc není uzavřená,“ řekl Michálek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Oficiálně zatím zástupci vznikající koalice kandidáty na ministry nekomentovali. Takto by však podle informací Seznam Zpráv kabinet měl vypadat:

Foto: Seznam Zprávy

Takto se rýsuje kabinet Petra Fialy.

Reklama

Doporučované