Hlavní obsah

Filipínská sopka chrlí popel a kameny, hrozí mohutná exploze. Do bezpečí musely tisícovky lidí

Sopka na Filipínách hrozí erupcíVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Filipínský vulkán Mayon na jihu ostrova Luzon chrlí prach a plyny, z kráteru také v pondělí po slabší erupci vytékala láva. Experti varují, že by sopka mohla v brzké době mohutně explodovat. Více než 9000 lidí bylo z oblasti evakuováno.

Článek

Filipínský vulkanologický a seizmologický ústav v pondělí sdělil, že u vrcholu nejaktivnější filipínské sopky se hromadí magma a půl kilometru dlouhý proud lávy v pondělí ráno vytekl z kráteru na svah. Již v předchozích dnech vulkán, tyčící se do výšky 2462 metrů, chrlil popel, žhavé kameny a bahno.

V příštích dnech by podle filipínských vulkanologů mohlo znovu dojít k mohutné erupci sopky. Úřady vyzvaly, aby se lidé nezdržovali v nebezpečné zóně o poloměru šesti kilometrů kolem vulkánu, více než 9000 lidí bylo z oblasti evakuováno.

Sopka Mayon se nachází asi 340 kilometrů jihovýchodně od filipínské metropole Manily a je oblíbenou turistickou atrakcí. Za posledních 500 let ale již přibližně padesátkrát vybuchla. V květnu 2013 erupce sopky Mayon zabila pět turistů, kteří se vydali k vrcholu hory navzdory varování. Poslední výbuch byl registrován v roce 2014 a vynutil si evakuaci tisíců lidí.

Reklama

Doporučované