Hlavní obsah

Filipíny hledají mrtvé po silném zemětřesení. Sociální sítě zaplavily dezinformace

Záběry zásahu záchranářů po silném zemětřesení na Filipínách.Video: AP

 

Reklama

Filipíny na velikonoční pondělí zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně. Zahynulo při něm nejméně osm lidí, desítky dalších mohou být ještě uvězněny v troskách budov, informovala agentura Reuters. Záchranáři stále vyprošťují zraněné z trosek poničených domů.

Článek

Otřesy byly podle amerického geologického ústavu USGS nejsilnější severně od metropole Manily. Zástupce filipínského úřadu pro zemětřesení uvedl, že otřesy nebyly tak silné, aby vyvolaly vlnu tsunami.

Zemětřesení ale přerušilo leteckou, lodní a silniční dopravu.

Svědci popsali, jak se otřásaly domy v Manile. Lidé v panice vybíhali z obytných domů.

Největší škody způsobilo zemětřesení v provincii Pampanga, kde přišlo o život osm lidí a dalších 20 bylo podle guvernérky provincie zraněno. Záchranáři s pomocí psů a těžké techniky podle ní pátrají v troskách čtyřpatrové budovy po možných přeživších. V přízemí domu se nacházel supermarket.

Lidi uvězněné pod troskami nebude snadné vyprostit, uvedla guvernérka. V provincii Pampanga, která leží severně od metropole, byl také poškozen kostel a na dálnici napadalo z kopců kamení. Na jednom místě se zřítily betonové stožáry elektrického vedení. Mezinárodní letiště v provincii, které je někdejší americkou základnou, bylo uzavřeno a řada letů byla zrušena. Otřesy totiž způsobily škody na odletové hale.

Záchranáři z Manily se připravují poslat do provincie Pampanga posily. Vláda mezitím vyzvala občany, aby zůstali klidní, zatímco se na internetu objevily informace, že skutečný počet mrtvých je vyšší. „Vyzýváme je, aby nešířili dezinformace na sociálních sítích, které by mohly vyvolat nepřiměřený šok, paniku a stres.“

Souostroví Filipíny se nachází v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky, zemětřesení jsou tam proto častá.

Reklama

Související témata:

Doporučované