Hlavní obsah

Filipíny zasáhla série zemětřesení. Zemřelo nejméně osm lidí

Na Filipínách při zemětřesení zemřelo nejméně osm lidí.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Oběti na životech, zranění i rozbořené domy jsou výsledkem série tří zemětřesení na Filipínách. Nejsilnější z nich mělo téměř šest stupňů Richterovy škály.

Článek

Nejméně osm mrtvých a 60 zraněných si vyžádala dvě zemětřesení, která v sobotu časně ráno zasáhla skupinu řídce osídlených ostrovů na severu Filipín. Informovala o tom agentura AP, podle níž otřesy způsobily v oblasti značné škody.

Americká geologická služba USGS sdělila, že první otřes půdy měl sílu 5,4 stupně a druhý 5,9 stupně. Později následoval ještě třetí otřes silný 5,7 stupně.

První otřes na ostrovech Batanes připravil o život pět lidí a druhý tři osoby, uvedl filipínský úřad pro řešení přírodních katastrof. Postiženo bylo především město Itbayat ležící na stejnojmenném ostrově.

Indonéská média odvysílala záběry, na nichž jsou vidět spadlé budovy a poškozené silnice. Ve městě Itbayat se při zemětřesení zřítila také věž kostela z 19. století, který byl oblíbeným cílem turistů.

Četné záběry poskytla agenturám filipínská učitelka Edna Gato, která v Itbayatu žije. „Nové domy jsou poničené a ty staré, o které jsme se starali, jsou úplně zničené,“ řekla agentuře Reuters.

Filipínské úřady oznámily, že do zasažené oblasti posílají lékařské a záchranářské týmy. Armáda chystá letadlo, které na ostrovy dopraví pomoc a vyzvedne zraněné.

Reklama

Doporučované