Hlavní obsah

Filipova slova o Milionu chvilek? Někdo může věřit, že se snažíme o převrat

Předseda spolku Společně Brno Ondřej Zeman podal trestní oznámení na předsedu KSČM Filipa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda spolku Společně Brno, student Ondřej Zeman podal trestní oznámení na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Důvodem jsou jeho výroky na konto spolku Milion chvilek, který pořádá demonstrace proti premiérovi. Předseda KSČM naznačil, že Milion chvilek by mohl mít spojitost s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Ondřej Zeman byl hostem Výzvy Seznamu.

Článek

Vadí mi skutečnost, že to jde z tak vysokých míst. Kdyby to řekl možná řadový poslanec, tak je to něco jiného, ale ve chvíli, kdy takhle mluví místopředseda Sněmovny a označí za potencionální teroristy relativně obyčejné občany, aktivisty, tak si myslím, že jde o velmi závažné prohlášení. O to víc, že je to ještě předseda strany, jejíž přímá předchůdkyně má opravdu krev na rukou.

A ten distanc KSČM od KSČ, to vám nepřijde dostatečné?

Teď se bavíme trošku už o jiné věci.

Bavíme, ale vy to spojujete dohromady.

Ten distanc není úplně upřímný, abych tak řekl. Když vidíme podobné prohlášení pana Grospiče, který řekl, že v roce 1968 většina obětí byla spíš oběťmi dopravních nehod…

Grospič se ale za svůj výrok omluvil. I někteří spolustraníci ho za to odsoudili, například pan Dolejš. Tak na základě jakých informací něco takového říkáte?

Je to samozřejmě jenom dobře, ale skutečnost, že vůbec tyhle výroky říkají, znamená, že asi úplně neopustili prosovětskou rétoriku z minulého století.

A je to na trestní oznámení? Proč jste zvolil tento prostředek?

Trestní oznámení se týká toho, že opravdu v jednom projevu ve velmi krátké době řekl, že ti, kteří dostali lidi na Letnou, uspořádali blokádu Hlavního nádraží v Praze, tak ti samí mohou za kyberteroristický útok na benešovskou nemocnici.

To řekl na 9. zasedání ústředního výboru KSČM. Nicméně on potom pro Český rozhlas dodal: Neobviňuji Milion chvilek, je jen potřeba, aby se to vyšetřilo a zjistilo se, kdo to udělal a s jakým záměrem…

Tohle je jenom jedna část toho trestního oznámení. Druhá část také míří na to, že nazval prakticky všechny opoziční strany kromě SPD za vlastizrádce, kolaboranty a rozvraceče státu, což je docela silné tvrzení. A ještě řekl, že jsou v platu cizích mocností a pracují pro jejich zájmy. To si myslím, že je také silné křivé obvinění. Ale zpátky k tomu prvnímu, ano, trošku to zmírnil v rozhlase. Jenže si myslím, že rozhlas neposlouchá ta samá cílová skupina, která čte Haló noviny, případně web KSČM nebo jsou konzumenty původního prohlášení. A já se právě bojím, že ve chvíli, kdy jim důvěryhodná osoba, dejme tomu pro voliče KSČM, řekne, že Milion chvilek jsou tedy kyberteroristi, nebo že tady probíhá státní převrat, tak se bojím, že lidé, kteří si tohle přečtou, už si druhý, třetí den nepustí rozhlas.

Filipova slova jsou přes čáru

A těm to dáte najevo vy tím, že podáte trestní oznámení?

To já nedávám ani tak nic moc najevo.

Nebo je tedy informujete o tom, protože jste řekl: oni neposlouchají rozhlas. Tak budou poslouchat vás tedy? To je ten záměr?

Ne, rozhodně, tady nejde o to, aby mě poslouchali voliči KSČM. Mně jde o to, aby policie posoudila, jestli tady tohle už není přes čáru. Podle mě to přes čáru je a narušuje to nějakým způsobem bezpečnost v České republice. Ve chvíli, kdy místopředseda Sněmovny může říkat úplně bez důkazu, že organizátoři demonstrací jsou vlastně teroristi.

Na druhou stranu vy jste mluvil o těch opozičních stranách, neměly by to být právě ony, kdo se ohradí nebo budou požadovat nějakou omluvu?

Samozřejmě, měly by.

Vy to ale nechcete nechat na nich…

Já nevidím dostatečnou akci z jejich strany.

Jakou podporu to trestní oznámení má u samotného spolku Milion chvilek, je to jenom vaše oznámení? Nebo jste to koordinoval i se spolkem, protože on říkal, že by také chtěl podnikat nějaké kroky, ale ještě to zváží. A nakonec to trestní oznámení podáváte vy.

Jasně, Milionu chvilek se to přímo týká a je na nich, jestli podají ještě třeba občanskoprávní žalobu pro nějakou pomluvu nebo podobně. Ale tohle jsem s nimi nekoordinoval, tohle jsem vyloženě udělal sám za sebe.

A co od toho trestního oznámení očekáváte? Nestačila by vám jenom omluva předsedy KSČM Vojtěcha Filipa?

Omluva by rozhodně byla namístě a je dost možné, že pokud se do té doby omluví, tak policie to prostě shodí ze stolu s tím, že už to je natolik zmírněno, že nenastává nebezpečí, dejme tomu, nějakého podobného teroristického útoku jako od pana Jaromíra Baldy. Který vezme tady ta slova pana Filipa vážně a řekne si: Probíhá ten státní převrat, dokonce víme, od koho. Tak pojďme s tím něco dělat. Protože to jsem vlastně zahrnul do toho trestního oznámení. Člověk, který bezmezně bude věřit panu místopředsedovi Sněmovny, tak může nabýt podezření, že tady probíhá státní převrat, proti čemuž má právo se bránit podle článku 23 Listina základních práv a svobod.

Filip označuje náhodné občany za teroristy

A vy, pokud taková omluva od pana Vojtěcha Filipa přijde, tak vy to shodíte ze stolu?

Já už jsem v tomhle přestal figurovat, já jsem jenom podal papír na policii a v tuhle chvíli je to jenom na ní.

Ale jistě si asi ohlídáte, budete sledovat, jak to oznámení nakonec dopadne. Nejste asi jenom tím, kdo podává trestní oznámení a pak říká: Tak už je to na vás?

Je to na policii víceméně. Já jsem tam dodal veškeré důkazy, veškeré důkazní prostředky, včetně zdrojů. A teď je na policii, jestli to shodí ze stolu, nebo to bude řešit nějakým způsobem dál.

A bude právě i jméno Vojtěcha Filipa, které budete skloňovat na dalších demonstracích Milionu chvilek, kde protestujete především proti premiérovi?

Včera proběhly demonstrace v krajích a věřím, že i mimo Brno, kde zazněla tahle problematika. Nějakým způsobem se to řešilo, ale to, že místopředseda Sněmovny teď označuje náhodné občany za teroristy, je sice problém, ale není to takový obrovský problém jako střet zájmů našeho pana premiéra.

Na druhou stranu, vy sami na těch demonstracích osočujete Andreje Babiše ze lží, podvodů. Ale ono se to nedá tak jednoduše říci, protože tady nemáme žádný verdikt soudu, který by to přímo řekl. Sám nejvyšší žalobce Pavel Zeman, když obnovoval trestní stíhaní Andreje Babiše, řekl: Upozorňuji, že stále je to nevinný člověk, zatím nepadl žádný verdikt a tak se na něj musíme dívat. Nekážete vodu a nepijete víno?

Ano, jestli se sami nedopouštíme křivého obvinění, naprosto chápu. Já se snažím držet co nejkorektnějšího vyjádření ohledně našeho pana premiéra. Skutečnost, že řeknu, že lže, to je prostě jasný fakt. Můžeme to ilustrovat na tom nejjednodušším. Například řekl, že se nebudou zvyšovat daně, zvýšili daně.

On by vám zase řekl, že se zvyšovaly jenom některé, to bychom se tady pouštěli do velkých diskuzí, ale vlastně verdikt nebo papír přímo od soudu na to, že lže, tady není.

Jasně. Nicméně máme verdikt. Máme papír od evropské agentury OLAF, máme verdikt od Evropské komise, ať už ten předběžný nebo ten, co se teď dostal do médií, podle kterých dost jasně šlo třeba o dotační podvody.

Ale slovo lež tam konkrétně není, je tam termín střet zájmů.

Dobrá. Podle mě, jakmile někdo tvrdí, že 2 a 2 je pět, tak nepotřebuju soudní rozhodnutí k tomu, abych mohl tvrdit, že ten člověk je lhář.

I Marie Benešová si stěžovala u nás ve Výzvě, že se jí velmi dotýká to, že na transparentech z demonstrací bylo napsáno „Rudá Marie“, protože ona vlastně členkou KSČ nebyla. Nemáte někdy máslo na hlavě v tom, jestli si dokážete ohlídat, jaké informace pouštíte vy?

Samozřejmě, já nemůžu bohužel zodpovídat za všechny, kteří se na našich akcích ukážou. Je to tak, lidé to nějakým způsobem cítí, nelíbí se mi křivé obvinění samotné. Na druhé straně ve chvíli, kdy někdo řekne „Rudá Marie“, tak nevím, jestli by to bylo na trestní oznámení. Možná na nějakou žádost o omluvu.

Vy jste také protestovali, když nastupovala do úřadu, a to s obavami, že by mohla tlačit na justici. Nicméně ještě nezačala ani úřadovat a už tady byly ty demonstrace, tak jestli tady neděláte vlastně účty bez účetního?

Jasně. Já si myslím, že to, že jsme se několikrát setkali na velkých náměstích a na veřejných prostorech, hraje proto, že Zeman nebyl ještě odvolán. Já si myslím, že kdybychom se nescházeli a nechali to být, tak je dost možné, že ho Marie Benešová opravdu odvolá.

A to vycházíte z čeho teď?

To je čistě moje invence, myslím si to.

Ale žádný důkaz, podklad, pro to nemáte?

Ne, samozřejmě, tohle se nedá dokázat, že by to určitě proběhlo.

Budete vy osobně nebo Milion chvilek teď stejně důslední ohledně výroků a slov i jiných politiků a podávat trestní oznámení?

Záleží, jakých politiků a záleží na oznámeních.

Řekl jste: Záleží, na jakých politicích, to znamená, že si budete vybírat?

Já to upřesním. Ve chvíli, kdy řekne něco podobného řadový poslanec, tak je to něco opravdu jiného, než když to udělá předseda strany a ještě o to víc místopředseda Sněmovny.

To znamená, že to musí být vysoká ústavní funkce?

Můžu to třeba teď přirovnat. Na Parlamentních listech se objevil článek od kandidáta SPD a teď si nejsem, pardon, jistý, na jakou funkci, Josefa Nose, který říká, že Milion chvilek mohl dost možná i za střelbu v ostravské nemocnici. To mně také přijde přes čáru, nicméně to bychom opravdu policii zatěžovali, kdybychom s každým kandidátem na každou funkci každé strany měli podávat trestní oznámení kvůli tady tomu. Já si myslím, že tohle je typická situace, kde se to dá dost dobře ilustrovat. A v nějakou chvíli zasáhnout člověk musí.

Reklama

Související témata:

Doporučované