Hlavní obsah

Filmaři chtějí začít vydělávat. Bez občerstvení neotevřeme, vzkazují multikina

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kina otevřela poprvé od loňského října.

Reklama

V další vlně rozvolnění přišla od pondělí řada i na kina. Ta menší zpravidla otevřela, multiplexy ale zůstávají dále zavřené. Kvůli zákazu prodeje občerstvení.

Článek

Český film Smečka vydržel na podzim v kinech pouhé čtyři dny. Ve čtvrtek měl na podzim premiéru, po neděli se kina zavřela. Teď se na plátna vrací. „Celou kampaň, která byla, musíme znova nastartovat, je to problematické. Samozřejmě to má i finanční důsledky, ale teď pracujeme na restartu a doufáme, že diváci přijdou,“ řekl producent filmu Jan Froněk.

Zároveň ale upozorňuje, že aby film z hokejového prostředí začal vydělávat, je klíčové otevření multikin. „Ta jsou samozřejmě zásadní. Jednosálová kina jsou strašně moc důležitá a my jsme moc rádi, že teď otevřela, nicméně multikina prodají nejvíce vstupenek,“ vysvětlil. Jenže multiplexy zůstávají zavřené.

Multiplexy to vysvětlují přímočaře. Kvůli zákazu prodeje jídla a pití je to pro ně finančně nevýhodné.

„Dokud vláda nepovolí prodej občerstvení, tak neotevřeme. Na tom se dohodla všechna multikina. Důvod je finanční, protože jsme si minulý rok vyzkoušeli, že když se otevře bez občerstvení, tak ta návštěva je tak slabá, že to nemá smysl. Náklady na provoz takového kina jsou vyšší, než když máme zavřeno, takže je to absolutně nerentabilní a nevyplatí se nám to,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Miroslav Romančuk, provozní a technický ředitel společnosti CineStar, která v Česku provozuje 13 multikin.

Pro představu: Průměrná cena vstupenky na 2D film stojí v multikině kolem 210 korun, za 3D film diváci platí zpravidla o třicet korun více. Cena občerstvení je mnohdy vyšší, než kolik lidé zaplatí za lístek. Například velké menu skládající se ze slazeného nápoje a popcornu vyjde zhruba na 215 korun.

Co od pondělí platí v kinech?

- Vstup s maximálně týden starým PCR testem, tři dny starým antigenním testem s negativním výsledkem nebo s certifikátem o očkování či s potvrzením o prodělání covidu-19 maximálně před třemi měsíci.

- Zákaz konzumace jídla a nápojů.

- Obsazenost sálu pouze 50 % z celkové kapacity, uvnitř maximálně 500 osob.

- Povinně nasazený respirátor.

- Mezi diváky rozestup minimálně jedno sedadlo, výjimkou jsou členové jedné domácnosti.

Stejný počet multikin jako CineStar provozuje také síť Cinema City. Její vedení se ale k otázkám Seznam Zpráv o aktuální situaci odmítlo vyjádřit. Vedle těchto velkých sítí v Česku působí multiplexy Premiere Cinemas a také slovenská síť Cinemax, která v minulém roce otevřela multikino v Olomouci. Dohromady je v Česku 30 multikin.

Mnohá menší kina ale v pondělí začala promítat, některá dokonce už odpoledne. Jedním z nich bylo například pražské artové kino Světozor. „Bylo to jednoduché rozhodování a velká radost, že konečně můžeme začít,“ řekl ředitel kina Prokop Jeníček. Světozor má tři sály, v tom největším může být v souladu s omezeními maximálně 178 lidí.

Právě zájem diváků o návštěvu kina je podle Jeníčka po znovuotevření znatelný. „Potvrdilo se nám, že je dostatek lidí, kteří už se těší do kina a potřebují vidět filmy na velkém plátně. Takže ten zájem tam je, lístky se prodávají a my z toho máme radost,“ uvedl. Kino Světozor má na programu například dánské drama Chlast, komedii Smolný pich aneb Pitomý porno nebo Šarlatána.

Některá kina diváky nekontrolují, jiná ano

Na začátku týdne otevřelo i brněnské Kino Art. „Registrujeme velký zájem lidí,“ sdělil vedoucí kina Milan Šimánek s tím, že jedna pondělní projekce byla vyprodána už v předprodeji. Podle Šimánka nebylo náročné nachystat provoz kina tak, aby odpovídal vládním nařízením. Naráží ale na jiný problém. „Nejnáročnější je interpretovat, jak máme nebo nemáme kontrolovat diváky, to je vlastně jediný zádrhel,“ uvedl.

Právě kontrola negativního testu nebo potvrzení o očkování či prodělání nemoci opět budí vášně. Situace totiž připomíná dění před dvěma týdny, kdy nebylo jasné, zda zaměstnanci restaurací musí kontrolovat hosty na zahrádkách.

V mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví totiž stojí, že se všechny osoby prokáží negativním testem nebo potvrzením o prodělání nemoci či očkování. Není však uvedeno, komu se musí prokázat. „Vláda neposlala žádnou metodiku, platí to, co je v mimořádném opatření, ale to je zase v rozporu se zákonem. Necháváme to na kinařích, my nejsme ti, kdo je oprávněný dávat výklad,“ uvedl předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Seznam Zpráv zatím neodpovědělo.

Přístup jednotlivých kin se tak liší. Například v brněnském Univerzitním kině Scala budou zaměstnanci lidi kontrolovat. „V rámci vlastní iniciativy budeme diváky prosit, aby nám to předložili. Jde o to, aby se zachovalo bezpečí v kině,“ řekl ředitel kina Radek Pernica.

Odlišný přístup volí v kině Bio Oko v Praze. „My se těch lidí budeme ptát, jestli mají jednu z těch tří potřebných věcí, nicméně si úplně nemyslíme, že to po nich můžeme nějak tvrdě vyžadovat. Navíc to může dost zdržovat,“ vysvětlil ředitel kina David Beránek. V některých kinech budou lidi o této povinnosti pouze informováni, ale nikdo je kontrolovat nebude.

Vláda kina zavřela minulý rok v půlce října. Jejich majitelé mohli využít státní kompenzační program Antivirus na platy zaměstnanců a zažádat si o jednorázový příspěvek v programu COVID – Kultura. Podpůrné programy vypisoval také Státní fond kinematografie a evropská síť Europa Cinemas.

+6

Reklama

Související témata:

Doporučované