Hlavní obsah

Filmový festival Juniorfest se v listopadu celý uskuteční online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kompletně do online prostoru se v listopadu přesune festival filmů pro děti a mládež Juniorfest. Namísto setkání s filmy a jejich tvůrci nabídne přehlídka živé přenosy a filmové projekce na internetu.

Článek

Pořadatelé festivalu připravili pro školy obohacení distanční výuky. K filmům nabídnou lektorské úvody a profesionálně zpracované pracovní listy. „Aktuálně nelze předvídat, co nás na začátku listopadu čeká, proto jsme se rozhodli festival přenést z kinosálů do domácností našich návštěvníků, a to nabídkou živých streamů Juniorfest LIVE,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Michal Šašek.

Juniorfest LIVE bude vysílat od 6. do 12. listopadu od 16:00 do 18:00. Studio bude z plzeňského DEPO2015 přenášet živá setkání s osobnostmi dětského filmu i tvůrčí dílny a programy, které vznikají ve spolupráci s Českou televizí. Nebudou chybět ani filmy. „Se zástupci České televize jsme vyjednali například poskytnutí nového animovaného seriálu Kosmix. Hlavnímu hrdinovi, robůtkovi Kitovi, propůjčil hlas Vojta Kotek a nejen nejmenší diváci se mohou těšit na příjemný výukový seriál o vesmíru,“ řekla programová ředitelka Juniorfestu Barbora Kyas. Pořadatelé jednají i o uvedení exkluzivních materiálů k pohádce Princezna zakletá v čase nebo o účasti tvůrců dokumentárních snímků V síti: Za školou a Offline.

Od 13. do 22. listopadu naváže sekce filmových projekcí. Do virtuálního prostředí se chtěli organizátoři Juniorfestu rozšířit už dříve. „Letošní události víc než kdy jindy tento prostor zvýhodňují, a tak společně s platformou DAFilms přicházíme s duální verzí festivalu,“ řekla Kyas. Promítat se budou snímky z uplynulých let i vybrané filmy, které měly být uvedeny letos. Všechny budou na webových stránkách juniorfest.cz a dafilms.cz, jedna projekce bude stát 49 korun. Základní, střední i mateřské školy si budou moci koupit také speciální balíček. Dostanou edukační materiály a film si budou žáci moci pustit přes počítač, tablet, mobil či chytrou televizi. Cena za promítání pro školní skupinu je 500 korun, řekl Šašek.

Pro filmové profesionály a studenty filmových škol Juniorfest připravil online Industry program. Zaměří se na rychle se vyvíjející internetové VOD (video na vyžádání) služby. V poměru k televiznímu vysílání a návštěvnosti kin tyto služby podle Šaška výrazně posilují. V debatě s odborníky se festival pokusí v několika částech podchytit, jak tyto změny vypadají, jak se podepisují na diváckých návycích, a to zejména u mladší generace, a jakou budoucnost od nich lze očekávat.

Reklama

Doporučované