Hlavní obsah

Finanční krize malých nemocnic: Odbory chtějí 25 miliard, ministerstvo je rozhodně proti

Odbory požadují rozpustit rezervy zdravotních pojišťoven.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rumburská nemocnice v insolvenci jako odstrašující případ. Zdravotnické odbory varují, aby se podobné scénáře neopakovaly u dalších zařízení. Volají proto po rozpuštění finančních rezerv zdravotních pojišťoven v částce 25 miliard korun. Ministerstvo i pojišťovny takový krok razantně odmítají.

Článek

Rokycany, Sušice, Litoměřice nebo třeba Orlová – tam všude se uzavírala nemocniční oddělení, případně se hovoří o prodeji. Podfinancované nemocnice a přeplněná zařízení jsou důvodem, proč odbory, malé nemocnice i profesní komory tlačí na rozpuštění rezerv zdravotních pojišťoven.

„Chceme, aby se z účtů zdravotních pojišťoven rozpustilo 25 miliard korun. Jsou to přebytky na jejich účtech,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam.cz předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Přidání peněz do oboru je podle ní a jejích kolegů potřeba, a to prý nejméně na úrovni dvou procent HDP. Česko by se tak podle ní díky tomu mohlo dostat na průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Samotné pojišťovny i ministerstvo jsou ale důrazně proti. Tvrdí, že k takovému kroku není důvod. „To je velmi krátkozraké řešení, které je na jeden rok. Co bude potom, ale odbory nezmiňují,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Argument, že k rozpouštění rezerv není důvod, uvádí také prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Rezervy pojišťoven v řádu desítek miliard

Jednorázový krok by podle něj celkově narušil financování z veřejného zdravotního pojištění v dalších letech. Rezervy sice poskytují v případě poklesu ekonomiky pojistku, aby se pojišťovny okamžitě neocitly v deficitu, zároveň ale objem financí, který do zdravotnictví putuje navíc, v dalších letech není jednoduché snížit. V současnosti je na účtech pojišťoven 20 miliard korun přímo určených pro hrazení nákladů na zdravotní péči a dalších asi 30 miliard korun na různých účelových fondech. Takové údaje přinesl Svaz zdravotních pojišťoven.

Odbory tvrdí, že důvodů pro rozpuštění rezerv je hodně. Hlasitě varují před rušením malých nemocnic. Pro příklad uvádějí situaci rumburského zařízení, které je v insolvenci. „Vidíte, jak to může daleko zajít. Ta nemocnice (v Rumburku) byla dlouhodobě podfinancovaná, měla nízké úhrady od pojišťoven,“ sdělila Žitníková. Taková situace podle ní i dalších zástupců profesních spolků může vyústit v přetížení nemocnic v okolních městech.

Ministr ale tak úplně nesouhlasí s argumentem odborů, že česká nemocniční síť není hustá a že by mohlo dojít ke zhoršení péče. Sám ale uznává, že zrovna ve Šluknovském výběžku to může být problém. Podle něj by byl výpadek péče zajišťované v rumburské nemocnici výrazný. Ostatně toto zařízení má sloužit až 55 tisícům obyvatel ze spádové oblasti. „Tam dává smysl nemocnici podpořit, navýšit úhrady,“ sdělil.

Pak jsou ale podle něj regiony, kde je nemocniční síť mnohem hustší. Jako příklad uvedl okresy, kde je až šest nemocnic. Ztrátou malých nemocnic by ovšem mohl celý systém výrazně utrpět. Profesní spolky proto apelují na to, aby čeští pacienti dostali kvalitní zdravotní péči co nejblíže svému bydlišti.

Reklama

Doporučované