Hlavní obsah

Finanční úřady vybraly 85 miliard nad plán. Přesto je schodek rekordní

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Rozpočtový schodek vyrostl v říjnu o necelých devět miliard korun, tedy o nejmenší částku od ledna minulého roku. Zásluhu si může připsat výběr daní, který zrychluje nečekaným tempem.

Článek

Ministerstvo financí vykresluje stav státního rozpočtu v černých barvách. „Omezená ekonomická aktivita na počátku roku, prohlubovaná snížením zdanění práce, kapitálu či majetku patří k hlavním příčinám meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu,“ vysvětluje úřad ministryně Aleny Schillerové na svých stránkách, proč se stát za deset měsíců roku 2021 zadlužil částkou 335 miliard.

Na druhé straně právě z této částky odvozuje analytik Raiffeisen Bank David Vagenknecht prognózu, že se schodek plánovaný na letošek ve výši 500 miliard zdaleka nepodaří naplnit. „Počítáme se schodkem spíše pod 400 miliard,“ uvedl expert.

Finančním úředníkům se totiž daří vybírat daně mnohem lépe, než jejich nadřízení z ministerstva při sestavování rozpočtu počítali. Za deset měsíců inkasovali s kolegy ze sociální správy celkem 1052 miliard korun, tedy o 35 miliard víc než loni. Zároveň to je o 84 miliard víc proti předpokladu autorů rozpočtu, že se příjmy letos propadnou proti loňsku o 4,7 procenta.

Očekávané snížení schodku o 100 miliard tedy nebude zásluhou toho, že ministerstva začnou na poslední chvíli šetřit, ale oživením ekonomiky, která odvádí státu víc, než se čekalo.

Skoro šedesát miliard navíc proti předpokladům získal stát do října z příjmových daní, především od podniků, které krizi přežily díky státní pomoci bez existenčních problémů. Zrušení superhrubé mzdy spojené se zavedením patnáctiprocentní daně z příjmu pro zaměstnance přišlo státní rozpočet za deset měsíců na 36 miliard, ministerstvo ovšem počítalo s výpadkem přes 50 miliard.

Proti rozpočtovým plánům se vybralo o 12 miliard méně na spotřebních daních. Podle vysvětlení úředníků Aleny Schillerové je důvodem snížení sazby daně z nafty a nižší odbyt piva, které cizinci vinou pandemie nakupovali méně než v minulých letech. Na druhé straně odvedli Češi proti předpokladům o 30 miliard víc na sociálním pojistném.

Schodek rozpočtu se může přehoupnout přes hranici 400 miliard jen v tom případě, že státní instituce stihnou fakturovat víc investic. Zatím utratily za investice 114 miliard, tedy o sedm miliard méně než loni. Podle plánu by ovšem měly do konce roku předložit účty za dalších sedmdesát miliard.

Reklama

Doporučované