Hlavní obsah

Firma díky testům odhalila bezpříznakové. Část zaměstnanců se ale bránila

Majitel severočeské firmy Titan – Multiplast Lukáš Horn popisuje dojmy z prvních testů na přítomnost koronaviru.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

„Měli jsme hned dva pozitivní na koronavirus. Testování má smysl,“ tvrdí majitel severočeské firmy Titan – Multiplast Lukáš Horn. Na stát ale nečekali a jako spousta dalších začali s testováním dřív, než to přikázala vláda.

Článek

Severočeská firma Titan – Multiplast měla v pandemii mimořádně silný rok. Plasty v různé podobě dodává třeba pro automotive. Kromě průmyslu, strojírenství či stavebnictví se uplatňuje i jako dodavatel nejrůznějších komponentů v reklamě.

„Navíc nám teď pan ministr Havlíček pomohl, když znovu obnovil možnost závodního stravování, tak náš byznys podpořil, můžeme dál dodávat do jídelen plexiskla,“ usmívá se majitel firmy s posledním obratem 600 milionů korun, což bylo víc než v době před pandemií.

Testování není zbytečné

Provozuschopná firma bez nemocných dělníků je proto pro firmu s adresou na Smržovce zásadní víc než kdykoliv předtím. Přestože čítá stovku zaměstnanců, a má tak povinnost testovat až od pátku, na zkoušku tam začali už v pondělí. „Hodně nás překvapilo, že jsme měli hned dva pozitivní na antigenním testu, což vzápětí v úterý potvrdil PCR test,“ popisuje první dojmy pro SZ Byznys Lukáš Horn s tím, že oba pozitivně testovaní nosili sice povinný respirátor, přesto se pohybují v různých částech továrny a majitel si je teď jistější, když je testy odhalily – vzhledem k bezpečnosti dalších.

Šlo totiž o pracovníky, kteří neměli žádné příznaky nemoci covid-19. „Testování ve firmách má smysl,“ je přesvědčen Lukáš Horn.

Bylo to narychlo a bez informací

Dobré ale podle něj není načasování. A přišlo to narychlo. „Já se přiznám, že už zhruba před 14 dny, kdy ministryně Schillerová s ministrem Blatným vyhlásili možnost testování ve firmách, tak jsme se po tom marně pídili, ty informace byly zveřejněny asi až po týdnu. Ani zdravotní pojišťovny nevěděly, jak by se to vyúčtovávalo, takže celé to bylo relativně dlouhou dobu v jakémsi vakuu,“ říká majitel firmy, která obsadila 52. příčku v soutěži Českých TOP 100, a dodává, že pak naopak přišel frmol a přípravy probíhaly překotně.

TITAN - Multiplast

Společnost vznikla v roce 1997 jako člen skupiny TITAN GROUP, která sdružuje několik firem orientujících se na plastové polotovary.

Zabývá se komplexními službami a prodejem plastů pro průmysl a strojírenství, stavebnictví, reklamu a logistiku.

Rekordní obrat za rok 2020: 600 milionů Kč.

Sídlo: Smržovka.

Kromě Česka působí také na Slovensku, kde v roce 2005 založili dceřinou společnost TITAN-TATRAPLAST.

V Ružomberku vybudovali rozsáhlý areál s výrobou i sklady.

„Hned jak jsme tu informaci zhruba ve čtvrtek dostali, tak v pátek jsme na tom začali rychle pracovat a na pondělí první testování naplánovali,“ dodává Lukáš Horn.

„Odpírači“ byli

Tím, že novinku zaměstnancům oznámili takto narychlo, měli i několik „odpíračů“. „Měli jsme několik lidí z výroby, kteří trvali na tom, že na to nebyli připravení a že takhle to nejde,“ vypráví podnikatel pro SZ Byznys s tím, že nakonec se novince ve firmě pracovníci do jednoho podřídili. Ti, kteří odmítli v pondělí, si to nakonec rozmysleli a v úterý nebo ve středu na změnu kývli.

„Neděláme to proto, abychom je trápili, ale abychom se celá republika z té šlamastyky dostali, tak snad to pochopili,“ vysvětluje majitel.

Majitel předem zjišťoval, jaké má vlastně právní možnosti v případě, že by někdo z jeho lidí na testování nechtěl. „Rozhodně jsme to nechtěli hrotit, že bychom mu zakázali vstup do firmy a ještě bychom po něm chtěli nějakou pokutu,“ říká podnikatel ze Smržovky a dodává: „Každý rozumný člověk musí pochopit, že tohle je to nejmenší, co může udělat. Má to v rámci pracovní doby, nemusí nikam chodit a je to pro něj komfortní,“ obhajuje testování ve firmách podnikatel.

Reklama

Doporučované