Hlavní obsah

Firma pirátského politika dodává roušky i úřadům, kde vládnou spolustraníci

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Podle serveru Hlídač státu uspěla firma Strebl v 18 veřejných zakázkách, celkem získala loni a zkraje letošního roku 50 smluv za 161 milionů korun. Zdravotnické pomůcky dodala či dodává Praze, Karlovarskému a Jihomoravskému kraji, kde jsou Piráti součástí vládnoucích koalic.

Reklama

Firma pirátského místostarosty Prahy 3 dodala či stále dodává roušky, respirátory či rukavice i úřadům, kde se Piráti podílejí na vládnutí. Koaliční partneři to označují za střet zájmů a případ chtějí s Piráty řešit.

Článek

Ještě v roce 2019 karlovarská firma Strebl neobchodovala s veřejnými institucemi a její tržby dosahovaly sotva 660 tisíc korun. Covid ale všechno změnil a nastal raketový růst. V roce 2020 firma získala od veřejných institucí zakázky na zdravotnické ochranné pomůcky za 117 milionů korun. A s dodávkami pro veřejný sektor se jí daří i v tomto roce.

Komu firma patří, nelze na první pohled z údajů v obchodním rejstříku zjistit, jejím vlastníkem je totiž společnost s akciemi na jméno. Až z notářských dokumentů ve sbírce listin lze vyčíst, že majitelem společnosti je Štěpán Štrébl.

Štrébl není jen podnikatel, ale i politik: je místostarostou Prahy 3 za Piráty. Jeho rodinná firma dodává respirátory, roušky či rukavice i úřadům, kde Piráti vládnou, či jsou v krajské koalici – konkrétně hlavnímu městu, Jihomoravskému a Karlovarskému kraji.

Dle serveru Hlídač státu firma uspěla v 18 veřejných zakázkách, celkem získala loni a zkraje letošního roku 50 smluv za 161 milionů korun. Zdravotnické pomůcky dodává nejen výše zmíněným úřadům, ale i několika pražským nemocnicím nebo České poště.

Souběh Štréblova politického a podnikatelského fungování vyvolává podezření ze střetu zájmů. A na radnicích nevadí jen opozici, ale také koaličním partnerům.

„Pokouším se být transparentní, není se za co stydět. Produkty jsou kvalitní, soutěží se na cenu,“ řekl Seznam Zprávám Štrébl. Uznává ale, že se pohybuje na tenké linii.

„Jen nevím, co s tím. Jsou to dva mlýnské kameny. Jeden je vlastní rodina, které nemůžu říct: ‚sorry, jsem místostarosta a vy dělejte úplně něco jiného.‘ Kdybych se vzdal politické funkce, byla by to zrada vůči voličům tady na Praze 3,“ řekl Seznam Zprávám Štrébl.

Radní: Vidím tam střet zájmů

Loni v červnu firma Strebl dodala městské policii hlavního města roušky za 175 tisíc korun. Soutěžilo se na cenu, komise si Štréblovu firmu vybrala z devíti uchazečů. V magistrátní koalici tento obchod budí napětí. Podle radní Hany Kordové Marvanové (TOP 09 a STAN) se Štrébl dostal do střetu zájmů, protože je podnikatelem a zároveň politikem Pirátů, kteří řídí metropoli.

„Přijde mi zvláštní, že dostává zakázky od institucí, kde sedí Piráti ve vládnoucích koalicích. Já tam ten střet zájmů prostě vidím. To neznamená, že děláte hned něco nezákonného, ale mohou vzniknout pochybnosti o férovosti. Dlouhodobě upozorňuji a kritizuji situaci, kdy na pandemii vydělávají firmy spojované s politiky ANO a ČSSD. O to víc by mě mrzelo, kdyby to dělali reprezentanti naší koalice,“ řekla Seznam Zprávám Marvanová.

Šéf pražské TOP 09 a předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil označil chování Pirátů za pokrytecké. „Podle mě jde o typický střet zájmů, překvapuje mě, že to Piráti neřeší. Mají dvojí metr. V pondělí se na případ u pana primátora Hřiba a jeho kolegů zeptám. Jako bývalý ministr spravedlnosti vyznávám heslo padni komu padni,“ řekl Seznam Zprávám europoslanec Pospíšil.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) upozorňuje na to, že Štréblova firma byla vybrána v soutěži. A že městská policie nespadá pod něj, ale pod náměstka Petra Hlubučka ze Starostů a nezávislých.

Čínské pokrytectví

Radní Marvanové vadí i to, že Štrébl obchoduje se zdravotnickými pomůckami z Číny. „Proč Piráti bojují proti Číně, když z Číny jejich politik dováží respirátory a v Česku na tom vydělává? Ráda jsem podpořila primátorovu protchajwanskou politiku, ale přijde mi pokrytecké, když pak tady politik Pirátů vydělává na výrobcích z kritizované Číny,“ dodala.

Štrébl čínské zboží obhajuje s argumentem nižší ceny. „Prodávali bychom klidně i české zboží, problém je, že dovézt čínské zboží je levnější, než jaké jsou v Česku výrobní náklady. Firmy tu nejsou konkurenceschopné. Pokud stát vybírá na cenu, dodáváme, co stát chce,“ poznamenal místostarosta.

Vzniklá situace se nelíbí ani starostovi Prahy 3, jemuž Štrébl dělá náměstka. „I já pocházím z podnikatelského prostředí, ale s ohledem na výkon veřejné funkce v Praze nepovažuji za vhodné, abych se účastnil jakýchkoliv zakázek s hlavním městem či některou z jeho organizací,“ řekl Seznam Zprávám Jiří Ptáček (TOP 09).

Štréblovo podnikání jitří emoce i v regionech, ve kterých jsou Piráti v krajských koalicích – konkrétně v Jihomoravském a Karlovarském kraji. V obou krajích se nákup ochranných pomůcek řeší formou takzvaného dynamického nákupního systému. Ten spočívá v tom, že se vyberou vhodní zájemci, mezi než se pak rozdělují konkrétní zakázky, přičemž období je časově ohraničené.

Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jiřího Nantla (ODS) by se mělo podnikání a politika oddělovat. „To si musí zvážit ti, kteří jsou v takové situaci. Já sám to mám tak, že se snažím maximálně oddělovat svůj profesní život a politiku. Kdybych podnikal a dělal politiku, orientoval bych se na byznys v soukromém sektoru,“ řekl Nantl Seznam Zprávám.

Náměstek František Lukl (STAN) chce zakázku pro Štréblovu firmu řešit na příštím jednání koaličních špiček. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) však uvedl, že nejde o žádnou „tlačenku“ a střet zájmů v dané věci nevidí. Nutno dodat, že firma Strebl kraji dodávala už v éře předchozího hejtmana Bohumila Šimka (ANO).

Musí si to vyřešit Piráti

Firma uspěla loni v prosinci i ve výběrovém řízení v Karlovarském kraji, kde jsou Piráti rovněž v koalici. Hejtman Petr Kulhánek (STAN) už situaci řešil s místními představiteli Pirátů, kteří ze situace podle něho nadšení nejsou.

„Pro odstranění byť náznaku pochybnosti by bylo lepší, kdyby kdokoliv, kdo působí ve veřejné správě, s veřejnou správou obecně neobchodoval. Na druhou stranu dynamický nákupní systém vylučuje pochybnost v tom, že by někomu mělo být nadržováno, takže jako kritický problém to nevidím. Z obecného principu se ale přikláním k tomu prvnímu. Už jsem to řešil s kolegou Vojtěchem Frantou z Pirátů, který na to má podobný pohled jako já. Takže si to musí Piráti vyřešit interně,“ řekl hejtman Kulhánek Seznam Zprávám.

Ředitel protikorupční organizace Transparency International Petr Leyer míní, že firma Strebl a veřejní zadavatelé zakázek se nedopustili ničeho nelegálního, neboť dodavatele vybírali v soutěžích. Riziko však podle něho dané angažmá skýtá.

„Vidím riziko v případě následných problémů v případě nedodání plnění, dodání vadného plnění a podobně, kdy přístup zadavatele k politicky spřízněnému dodavateli může být více shovívavý. Každý politik si musí zvážit, zda do obchodních vztahů s veřejným sektorem jít z hlediska reputace,“ řekl Leyer Seznam Zprávám.

Bartoš: Nebude se to opakovat

Štěpán Štrébl před sněmovními volbami v roce 2017 a komunálními volbami v Praze v roce 2018 působil jako volební manažer Pirátů. Stál například za známým pirátským autobusem s heslem Pusťte nás na ně!

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Štrébl uznal, že dodávky pro radnice s pirátským angažmá byla chyba a už přestal působit jako jednatel firmy. „Dlouhodobě se snaží vyhnout soutěžím v obcích, kde jsou v samosprávě Piráti –, a i když vyhrál ve veřejném výběrovém řízení, podnikla tato firma veškeré kroky, aby se již taková věc neopakovala,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Místostarosta Štrébl: Nechci zradit ani rodinu, ani radnici

Nejde o střet zájmů – podnikatel a politik zároveň?

Už ve firmě nejsem ani jednatelem, záměrně jsem se odepsal, aby bylo zřejmé, že se tomu nevěnuji.

Vy jste ale dle dokumentů ze sbírky listin majitelem firmy. Je to tak?

Ano, hlásím se k tomu. Je normální se něčím živit a mít firmu. Naše rodina se historicky živila mezinárodním obchodem, kdy jsme dováželi věci. Shodou okolností jsme dováželi ochranné prostředky, které se používají na stavbě. Šlo o respirátory na prach, prodávali jsme i malovací štětce. Logicky jsme využili příležitosti a pustili jsme se do tohoto obchodu, který se znásobil o tisíce procent. Zatímco dřív jsme dodávali na stavbu, teď byly ochranné pomůcky potřeba pro zdravotnické účely.

Tak ale to je přece klíčové, kdo je beneficientem podnikání, nebo ne?

To ano. Máte pravdu, že být vlastníkem je klíčové. Mě ale obviňovali na radnici Prahy 3, že se nevěnuji práci a podnikám, což nebyla pravda, práci místostarosty se věnuji naplno a sedím tady každý den. Podnikání mají na starost členové rodiny. V rodině jsou na mě naštvaní, že je pro ně politika problém a že je tím omezuji. Mě ale politika zajímá, je to těžké, vedli jsme poměrně vyhrocené debaty v rodině, co a jak dál.

Dovážíte ochranné pomůcky z Číny?

Ano, historicky jsem byl na stáži v Hangzhou během mých studií v USA. Tím jsem to tam poznal. Respirátory se dříve používaly na stavbě, dneska je to něco jako zubní pasta, takže obraty se logicky zvýšily, teď to kupují všichni.

Tržby vám ze statisíců vylétly na desítky milionů. Do roku 2020 jste se státem neobchodovali?

Ne. Zkusili jsme to před rokem, šli jsme do výběrek, kterých prostě klaplo víc. Soutěžilo se na cenu, dovážíme certifikované FFP2 produkty, tím podle mě otázky končí.

Ti od vás dostali nějaké pokyny?

Dal jsem mámě instrukci, že se mají vyhnout Praze. A pokud do výběrek v městských částech, tak jen tam, kde jsme v opozici. Vím o pražské městské policii, nedošlo jim, že spadá pod hlavní město. Bylo to soutěžené na cenu, o tom to bylo. Na jižní Moravě jsme dodávali ještě před touto koalicí, už v éře ANO. Piráti tehdy ve vedení kraje ještě nebyli.

Uvědomujete si tenkou linii mezi politikou a podnikáním? Riziko střetu zájmů?

Jsem si toho vědomý, snažím se to navigovat tak, abych se tomu vyhnul. Nejsme garážová firma, která by podnikala na zelené louce, jako to dělaly loni jiné firmy na začátku pandemie. Uznávám, že jsme měli štěstí, protože jsme díky našim zkušenostem měli dobrou startovní pozici. Uznávám i to, že byla chyba dodat zboží pražské městské policii, to jsem si měl pohlídat, zisk na tom byl nízký a nestojí to za to, byť vše proběhlo v pořádku. Je to moje Achillova pata, kterou může opozice využívat k politickému boji. Dávám si pozor, abychom nedodávali tam, kde mám teoreticky vliv coby místostarosta.

Nepřemýšlel jste o prodeji firmy?

Přemýšlím o tom. Uvidíme, je to primárně rodinná záležitost.

Takže kritice rozumíte?

Jsou to otevřená řízení, nikde nefiguruji, uvědomuji si ale, že je to tenká linie. Pokouším se být transparentní, není se za co stydět. Produkty jsou kvalitní, soutěží se na cenu. Znovu říkám, že si to uvědomuji, jen nevím, co s tím. V rodině jsme se o tom bavili, je na mě tlak i z druhé strany.

Můžete se vzdát funkce místostarosty, zkrátka politika, nebo byznys.

To chápu, jsou to dva mlýnské kameny. Jeden je vlastní rodina, které nemůžu říct: „sorry, jsem místostarosta a vy dělejte úplně něco jiného.“ Kdybych se vzdal funkce, byla by to zrada vůči voličům tady na Praze 3.

Foto: wiki/pirati

Místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl

Reklama

Doporučované