Hlavní obsah

Firma platí za fotky nedopalků. Učí na nich robota uklízet pláže

Podívejte se na BeachBota, který bude sbírat nedopalky na plážích.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vypadá jako vozítko, co by mohlo jezdit po povrchu Měsíce. Jeho kola ale namísto lunárního prachu budou drtit písek na plážích, kde už teď trénuje úklid nedopalků. Jak vypadají, se učí z fotek. Microsoft za obrázky lidem platí.

Článek

Kde si už dnes lidé nevystačí s odpovědností sami, tam si vypomáhají technologiemi s umělou inteligencí (AI). Podle magazínu Inceptive Mind algoritmy a roboti pomáhají člověku s jednoduchými či repetitivními činnosti už dekády. A zapojení AI se strojovým učením přidává na komplexitě úkolů, které pak roboti zvládnou. Jedním takovým je i úklid.

Dva nizozemští inženýři a zakladatelé start-upu TechTics, Martijn Lukaart a Edwin Bos, postavili vozítko pro úklid pláží, které má umět hledat cigaretové nedopalky. Pomocí robotických paží je umí sbírat či vytahovat z písku a hází je do zabudovaného odpadkového koše. K tomu roveru pomáhají dvě palubní kamery, jež sledují prostředí před vozítkem i pod ním.

Firmy budou platit lidem za fotky nedopalků

Nápad se zalíbil i firmě Microsoft, která propůjčila pro tzv. BeachBota vlastní systém umělé inteligence, který má robota naučit rozpoznávat částečně zahrabané či špinavé nedopalky. Strojové učení vozítka obstarává program a aplikace Trove, pomocí níž technologický gigant sdružuje ohromné množství fotek, z nichž se robot naučí různé nedopalky v různém stavu poznávat.

Obrázků ale potřebuje tisíce, a tak známý výrobce počítačů ve spolupráci se start-upem TechTics přistoupili k neobvyklému řešení.

Microsoft a TechTics potřebují ke zdokonalení plážového roveru pro sběr odpadků asi dva tisíce fotek. Za ně budou přispěvatelům platit. Za jednu fotku 25 centů, tedy zhruba 5,5 koruny. Obchodovat je budou na transparentním uložišti, na kterém se pořizovatelé fotografií mohou přímo spojit s vývojáři softwaru.

BeachBot s trupem o délce asi 80 centimetrů zatím obdržel přes 200 fotek, s nimiž může pracovat. Už jenom při tomto počtu ale dokázal při úvodní testovací jízdě, jak ukazuje video v úvodu článku, sesbírat více než desítku nedopalků za třicet minut.

Malí pomocníci a budoucí zaměření na více druhu odpadu

Kapacita baterie robota zatím ale dokáže na pláži zajistit pouze hodinu provozu. A tak start-up, mezi jehož partnery patří i Delftská technická univerzita, pracuje i na dvou menších vozítkách. Tzv. Swarmboti budou pro BeachBota pláž mapovat a sdílet mu pozice nedopalků tak, aby co nejvíce šetřil čas.

„Začínáme s cigaretovými nedopalky. Těmi je svět posetý nejvíc. V budoucnu ale chceme, aby roboti uměli detekovat i širší škálu dalších odpadků,“ vysvětluje Bos s tím, že autonomní stroje budou chtít pohánět solární energií.

Každoročně podle magazínu Inceptive Mind skončí v přírodě asi 4,5 bilionu nedopalků, které se rozkládají až 14 let. Na plážích jsou jedním z nejběžnějších odpadků, co za sebou člověk zanechá. Po kontaktu nedopalku s vodou do ní unikne přes 30 chemikálií, které jsou velmi toxické pro vodní organismy a představují hrozbu pro čistotu životního prostředí. Proto se také Bos a Lukaart rozhodli BeachBota v úvodu zaměřit právě na cigaretové nedopalky.

Reklama

Doporučované