Hlavní obsah

Firma stahuje z trhu dětská lehátka, zemřelo v nich přes 30 kojenců. Výrobky prodává i v Česku

Podle některých zpráv se děti v kojeneckém lehátku udusily.Video: Fisher-Price, Seznam Zprávy

 

Reklama

V kojeneckém lehátku americké společnosti Fisher-Price zemřelo za posledních deset let přes 30 novorozeňat poté, co se převalily na břicho nebo na bok. Výrobky firmy se prodávají i v České republice. Je možné, že lehátko se tak dostalo mezi české zákazníky.

Článek

Americký výrobce hraček pro malé děti Fisher-Price se rozhodl stáhnout z trhu téměř pět milionů kojeneckých lehátek s názvem Rock 'n Play Sleeper poté, co v nich během posledních deseti let zemřelo přes 30 dětí. Informovala o tom agentura AP.

Jak uvedl server BBC, americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) vyzvala všechny zákazníky, kteří si lehátko koupili, aby ho okamžitě přestali používat a kontaktovali firmu Fisher-Price s žádostí o vrácení peněz.

Společnost Fisher-Price z americké hračkářské skupiny Mattel se rozhodla stáhnout lehátka z trhu dobrovolně, trvá ale na bezpečnosti produktu. Podle ní bylo v případech úmrtí kojenců lehátko používáno v rozporu s návodem a děti nebyly připoutané.

„I když stále trváme na bezpečnosti produktu, vzhledem k nahlášeným incidentům, v nichž byl výrobek používán v rozporu s bezpečnostním varováním a pokyny, jsme se rozhodli ve spolupráci s Komisí pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC), že toto dobrovolné stažení je nejlepším postupem,“ uvedla společnost v prohlášení.

Nepřipoutaná nemluvňata v lehátku zemřela, když se převrátila ze zad na břicho nebo na bok, uvedla společnost, aniž sdělila přesnou příčinu úmrtí. Podle některých zpráv zahraničních médií se děti v lehátku udusily.

Svolání se týká 4,7 milionu lehátek prodaných od roku 2009. Výrobky firmy se prodávají i v České republice. Je možné, že lehátko se tak dostalo i mezi české zákazniky.

O stažení výrobku usilovala už začátkem týdne Americká pediatrická akademie (AAP), která požadovala, aby bylo lehátko označeno za „způsobující smrt“. „Když rodiče kupují výrobek pro své dítě, mnozí předpokládají, že pokud je prodáván v obchodě, musí být bezpečný. Bohužel, to není tento případ,“ uvedl prezident AAP Kyle Yasuda v prohlášení.

AAP také citovala zprávu amerického časopisu Consumer Reports, podle něhož je lehátko spojeno se smrtí 32 dětí.

Reklama

Související témata:
Lehátko

Doporučované