Hlavní obsah

Řetězec stáhl jedovatou rýži z prodeje

Jedovatou rýži odhalil test, prodávat už se nebude.

 

Reklama

Na bio rýži, která obsahovala vysoké množství arzenu, upozornil nezávislý test. Obchod již konkrétní šarži stáhl z prodeje.

Článek

Společnost Billa ze svých prodejních pultů stáhla bio rýži s datem minimální spotřeby do 16. 1. 2019. Na závadnost výrobku upozornila internetová televize Stream.cz, sesterský projekt Seznam Zpráv. Ten si nechal udělat nezávislé testy od vědců z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Děkujeme pořadu A DOST! za upozornění na hodnoty anorganického arzenu ve výrobku. Ten byl po odvysílání pořadu stažen z prodeje. Učinili jsme tak bezprostředně, v zájmu všech našich zákazníků," napsal Seznamu v e-mailu mluvčí řetězce Rudolf Dreithaler.

Billa si teď zadala vlastní testy. Hotové budou do měsíce.

„Výrobek stejné šarže a dvou dalších různých šarží jsme předali k otestování nezávislé akreditované laboratoři. Výsledky testů obdržíme během tří týdnů a na jejich základě potom rozhodneme o dalším postupu," dodává Dreithaler.

Rozhovor s autorem pořadu A DOST! Janem Tunou.

Pokud by člověk takovou rýži jedl ve větším množství, mohla by se u něj podle specialistky na zdravou výživu Margit Slimákové projevit alergie. V horším případě i vážnější onemocnění.

„To znamená zvýšené riziko vzniku rakoviny močového měchýře, plic, jater nebo kůže. Zvyšuje se také riziko onemocnění srdce a cév," řekla Slimáková.

Reklama

Související témata:

Doporučované