Hlavní obsah

Firma z Brna vyvinula termokamery, zahájí sériovou výrobu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská firma Satomar, která vyrábí a dováží elektroniku a příslušenství, vyvinula vlastní termokamery. Okamžitě a automaticky identifikují lidi se zvýšenou teplotou.

Článek

Podle jednatele Radka Bábíčka jsou výrazně levnější než ty, které jsou dostupné na trhu díky tomu, že data zpracovávají v cloudovém prostředí pomocí umělé inteligence, řekl ČTK. Sériová výroba má začít ve druhé polovině května.

Vývoj zahájila firma v lednu a trval tak krátce, protože řadu komponentů a technických řešení včetně vlastních cloudových systémů už firma používá. „Máme nyní k dispozici plně funkční prototyp a chceme zahájit sériovou výrobu. Komponenty pro první výrobu máme již připravené, další jsou na cestě z různých částí světa,“ řekl Bábíček.

Termokamery jsou schopné snímat teplotu buď z bezkontaktního přiložení dlaně nebo vyhodnocují teplotu obličeje procházejících lidí. „Aby fungovaly bezchybně, musejí lidé procházet jednotlivě. Pro snímání více osob současně zatím určené nejsou,“ upřesnil Bábíček.

Termokamery umí jednoduše spolupracovat například s docházkovými systémy či s pokladními systémy v supermarketech. „Systém tak dokáže zamezit vstupu zaměstnance s vysokou teplotou do práce, pokladní v obchodě může dostat informaci o zákazníkovi, který je potenciálním rizikem nákazy včetně jeho fotografie,“ vysvětlil Bábíček. Zároveň uvedl, že veškerá data jsou anonymizovaná a zpracování funguje v souladu s potřebami ochrany osobních údajů.

Termokamera BeiCam pro snímání z dlaně stojí 6000 korun, kamery pro snímání teploty z obličeje stojí podle kategorie od 9000 do 15 000 korun a uživatel také platí měsíčně v řádu stokorun za provoz v cloudovém systému firmy.

„Během několika dnů chceme spustit marketingovou kampaň, nejdříve v Česku a na Slovensku, později chceme nabídku udělat i v dalších evropských státech. Nabídneme kamery jak našim obchodním partnerům, tak státu. Vložili jsme nabídku mezi projekty českých firem, které mají pomoci zvládnout covid-19, ale odezvu zatím nemáme,“ řekl Bábíček.

Společnost funguje desátým rokem a zabývá se dovozem, prodejem a distribucí mobilních telefonů, tabletů a dalších elektronických zařízení či příslušenství. Na trh dodává také zařízení pro chytrou domácnost, počítačové příslušenství a nyní vedle termokamer také zařízení pro monitoring polohy osob či vozidel.

Reklama

Doporučované