Hlavní obsah

„Firmy, testujte,“ vyzval Babiš. „Možná vám to osladíme příspěvkem,“ dodal

Foto: vlada.cz

Předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Vyhodnotit antigenní testy trvá jen několik minut. Jsou ale velice nepřesné. Vláda na ně ovšem vyčlenila dvě miliardy korun.

Článek

Vláda schválila rozpočet dvě miliardy korun na testování pomocí antigenních testů. Premiér Andrej Babiš to oznámil na tiskové konferenci během uvedení Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví.

„My jsme dneska několikrát komunikovali s náměstkem VZP Šmehlíkem, jenž už objednal 2 miliony antigenních testů, které dorazí do republiky zítra, a je tady jasný plán, jakým způsobem to testování proběhne,“ řekl Babiš.

„My jsme schválili na vládě rozpočet na 10 milionů těchto antigenních testů a také jsme schválili odměnu pro praktické lékaře 200 korun za test. Takže celkem vlastně dvě miliardy,“ dodal.

Testování má probíhat ve spolupráci s Ministerstvem práce a integrovaným centrálním řídícím týmem. Podle Babiše je nutné přispívat na testy i soukromým firmám.

„Budeme doporučovat našim firmám, aby provedly také tyto testy, protože dostávám signály, že některé firmy to nedělají, a to je špatně. My určitě i na základě debaty na NERVu (Národní ekonomická rada vlády) se budeme zabývat tím, jestli budeme motivovat firmy nějakou částkou, aby tohle realizovaly,“ řekl Babiš.

Takový názor hájí i ekonom a člen NERVu Štěpán Jurajda. Stát by se podle něj měl společně s pojišťovnami podílet na placení antigenních testů.

„Myslím, že by velké firmy, zvlášť třeba firmy, které se starají o infrastrukturu, si měly testy zaplatit samy už teď. Ale do budoucna by bylo dobré začít diskutovat o tom, že by tam byla spoluúčast firem a nějaká podpora ze strany státu, pojišťoven, aby se nám povedlo testování rozšířit masově,“ řekl Jurajda ve středu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Celý rozhovor si poslechněte zde:

Jurajda v rozhovoru popsal i to, jak má testování vypadat. Do domova pro seniory, firmy nebo školy přijede zdravotní personál, tedy sestřička nebo někdo, kdo je vyškolený na nabírání vzorku. Test, který má stát u různých výrobců od 150 do 300 korun, je do 15 minut vyhodnocený. Už v den odběru má zaměstnavatel ve firmě nebo ředitel školy či domova seniorů přehled o tom, zda právě v tomto místě je lokální ohnisko koronaviru.

Rozsáhlé testování pomocí antigenů by zřejmě mělo začít v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech seniorů a dalších podobných zařízeních.

„Hlavní úkol je ochrana lidí nad 65 let. A nemocných. To znamená v domovech seniorů, sociální péče a tak dále,“ řekl Babiš.

Antigenní testy mají výhodu v rychlosti vyhodnocení, které trvá jen asi 15-30 minut. Jsou ale velice nepřesné, jak odhalila studie pracovníků Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a pražské Fakultní nemocnice v Motole. Přibližně třetina testů nákazu vůbec neodhalí.

„Výsledky studie jsou opravdu daleko za očekáváním. Celková senzitivita antigenních testů se podle našeho zjištění pohybuje pod hranicí 70 procent. Náš odhad byl přitom zhruba 85 procent,“ uvedl v úterý po vyhodnocení studie přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie Pavel Dřevínek. „Dá se říct, že tři z deseti covid pozitivních pacientů, a to dokonce i pokud mají příznaky, antigenní testy vůbec nerozpoznají,“ doplnil.

Reklama

Doporučované