Hlavní obsah

FlixBus obnoví linky z Prahy do Brna a také do Českého Krumlova

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Autobusový dopravce FlixBus obnoví další tuzemské linky z Prahy do Českého Krumlova a také do Brna.

Článek

První tři vnitrostátní linky společnost obnovila už před dvěma týdny. Provoz obnovují i ostatní dopravci.

Z Prahy do Českého Krumlova začne FlixBus jezdit od 22. května, střídavě pojede přes zastávky Písek a České Budějovice nebo Benešov, Tábor a Třeboň. O týden později pak obnoví provoz mezi hlavním městem a Brnem. Stejně jako u dříve obnovených dálkových spojů FlixBusu z Prahy do Karlových Varů, Liberce a Mostu jde i v případě těchto linek prozatím o omezený provoz.

„Vidíme, že zájem cestujících o vnitrostátní spoje roste, postupně se zákazníci vracejí i do dálkové přepravy. Očekáváme, že brzy budeme moci posílit frekvenci spojů na klíčových trasách, a nabídnout tak zákazníkům více spojů denně,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

S obnovením mezinárodní dopravy zatím společnost vyčkává na výsledky jednání vlád. „Stále platí omezení volného pohybu osob a karanténní opatření po překročení hranic ve většině evropských zemí nebo překročení hranice není, až na výjimky, umožněno cizincům, což aktuálně limituje provoz komerčních spojů,“ řekla mluvčí.

Největší překážkou je podle dopravce nutnost prokazování negativních testů na onemocnění koronavirem nebo karanténa při návratu do České republiky a podpora cestování převážně z ekonomických důvodů. To podle firmy znemožňuje masivnější cestování za turistikou. FlixBus věří, že situace by se mohla změnit v červnu.

Provoz postupně obnovují i ostatní dopravci, podle nich se každým týdnem zvyšuje počet cestujících. Nyní veřejnou dopravou cestuje přibližně 40 procent původního počtu cestujících. České dráhy v minulých týdnech vrátily do provozu několik dálkových vlaků, od příštího týdne pak chtějí do plného rozsahu obnovit regionální provoz. RegioJet vedle svých tuzemských dálkových linek jako jediný z velkých dopravců obnovil i spojení do zahraničí, zatím jezdí do Berlína a Vídně. Průběžně posilují provoz i Leo Express nebo Arriva. Do normálu by se provoz vlaků a autobusů v Česku měl vrátit asi v polovině června.

Reklama

Doporučované