Hlavní obsah

Floridě došla po masakru trpělivost. Zpřísnila podmínky pro držení zbraní. Mocná zbrojařská lobby zuří

Floridský guvernér podepsal zákon, který posouvá věkovou hranici pro nákup zbraně na 21 let.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Guvernér na Floridě podepsal zákon v reakci na únorovou střelbu ve škole v Parklandu, kde devatenáctiletý student zabil 17 lidí poloautomatickou puškou. Podle Národní asociace držitelů zbraní zákon porušuje právo Američanů vlastnit zbraň.

Článek

Floridský guvernér Rick Scott po schválení parlamentem podepsal zákon o bezpečnosti na školách. Zákon v reakci na střelbu ve škole v Parklandu na Floridě z letošního února zvyšuje věkovou hranici pro možnost vlastnit zbraň z 18 až na 21 let.

Kromě toho zákon rozšiřuje povinnou třídenní čekací dobu při nákupu pistolí také na nákup dlouhých palných zbraní. Dále zakazuje prodej zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou. Nově bude také umožněno nosit střelnou zbraň učitelům a zaměstnancům škol. Samotný guvernér se stavěl proti ozbrojování učitelů, ale zákon přesto schválil. Dosáhl alespoň toho, že rozhodnutí, zda ozbrojení zaměstnanců na svých školách nakonec povolí, bude na jednotlivých okresech.

„Dnešek by měl sloužit jako příklad pro celou zemi, že vláda může a musí postupovat rychle,“ uvedl guvernér, který nový zákon označil za kompromis mezi zastánci práva na nošení zbraní a jeho odpůrci.

Podle Národní asociace držitelů zbraní ale zákon porušuje druhý dodatek americké ústavy. Ten zaručuje Američanům právo vlastnit zbraň. Asociace tak podala žalobu a chce novou normu zcela zablokovat.

Přeživší z Parklandu požadovali úplný zákaz poloautomatické pušky. Studenti floridské školy, kde se masakr odehrál, označili přijetí zákona za pouhý „dětský krůček”. Zákon nese právě název střední školy, Marjory Stoneman Douglas, kde v únoru devatenáctiletý Nikolas Cruz zabil poloautomatickou zbraní 17 lidí.

Reklama

Doporučované