Hlavní obsah

Formuli 1 čekají příští rok velké změny. Šance konání závodu Red Bull Air Race v Česku existuje, říká Pavel Turek

Pavel Turek je komerčním ředitelem letecké série Red Bull Air Race.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz

 

Reklama

V leteckém seriálu Red Bull Air Race má Česko hned dva piloty. Kromě Martina Šonky a Petra Kopfsteina se ale hodně mluví také o dalším Čechovi, který působí v zákulisí populárního sportu. Pavel Turek je komerčním ředitelem letecké série.

Článek

Pokud bychom hledali v motorsportu člověka, který může bez jakékoliv bázně používat označení expert, pak by byl Pavel Turek jednou z prvních voleb. Kromě leteckého seriálu Red Bull Air Race prošel i formulí 1, světovou rallye a působil také v MotoGP.

„K Air Race mě nejvíce táhlo to, že byl opravdovou sportovní invencí. Je možné ovlivňovat samotné DNA toho sportu, což znamená, že ho můžeme měnit a adaptovat podle stále se měnícího ekosystému médií, fanoušků a byznysu,“ říká Turek.

Největší stopu zatím zanechal Turek ve formuli 1, kde působil celkem 17 let. Právě Hamilton, Vettel a spol. bojují s tím, že v jejich sportu čím dál více ubývá atraktivity.

„S novým majitelem ale přicházejí změny. Myslím si, že během příštího roku přijdou velké novinky, které se budou týkat byznysového modelu, financování týmů, komunikace na sociálních sítích nebo televizního produktu. Dále se změní také technická pravidla, přijdou nové motorové jednotky, změní se aerodynamika a uvidíme i změny formátu závodů,“ předjímá Pavel Turek.

Pavel Turek už několik let nežije v České republice. Momentálně je jeho bydlištěm rakouský Salcburk, ale během posledních dvou dekád prošel i Velkou Británií nebo Německem. „Vnímání Čechů v zahraničí se dramaticky změnilo. V polovině 90. let, kdy jsem do ciziny odcestoval, se na nás koukali skrz prsty. V současné době máme spoustu kvalitních exportních artiklů, spoustu expertů, kteří se uplatňují u globálních firem, a myslím si, že máme být na co hrdí,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované