Hlavní obsah

Fotbalový reprezentant Schick oživí kariéru v Lipsku. Agent Paska prozradil podrobnosti ze zákulisí

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick otevírá novou kapitolu své kariéry, bude hrát za bundesligové Lipsko.

Reklama

Český fotbalový útočník Patrik Schick mění dres. V barvách AS Řím se mu nedařilo tolik, jak by si představoval, nyní zkusí svou kariéru odpíchnout znovu, v barvách RB Lipsko.

Článek

Transferní okno se v Německu uzavíralo v 18 hodin. Ještě několik dlouhých minut pak fanoušci zůstávali viset v informačním vakuu, než Lipsko příchod české posily oficiálně potvrdilo.

„K dohodě došlo asi 40 minut před uzavřením přestupového okna,“ konstatoval hráčův agent Pavel Paska.

„Jsem velmi rád, že mohu být součástí tohoto skvělého mladého týmu a těším se na svou novou práci a celý tým. Samozřejmě jsem do Lipska přišel, abych pomohl týmu a společně dosáhli vytyčených cílů,“ nechal se slyšet samotný hráč.

„Do Lipska přichází Patrik na roční hostování se čtyřletou opcí. Co to znamená? Že když Lipsko opci uplatní, rozeběhne se tu Patriku Schickovi čtyřletý kontrakt,“ vysvětluje Paska, šéf agentury ISM, která Schicka zastupuje.

Finanční stránku věci nechtěl nijak konkretizovat. V médiích se objevily údaje, že Lipsko nyní zaplatí za hostování 3,5 milionu eur (90 milionů korun) s možností doplatku dalšího půl milionu eur podle výkonnostních a výsledkových ukazatelů. A hlavně byla údajně domluvena částka 29 milionů eur (752 milionů korun) jako transferní suma v případě uplatnění opce.

Jsou to tři roky, co Schick přestupoval ze Sparty do Sampdorie Janov. Tam i coby často střídající hráč stačil nastřílet 13 branek za sezonu. Takže to vypadalo na transfer do Juventusu. Nakonec to byl AS Řím, kdo na český talent vsadil. Uváděla se přestupní suma 38 milionů eur. Jenže z pouhých osmi Schickových branek za dvě sezony v barvách AS Řím se nijak zvlášť neradoval nikdo.

Schicka sužovaly zdravotní problémy, když dostal šanci, mnohdy ji využít nedokázal. Povětšinou zůstával ve stínu Edina Džeka. A tak je pro něj hostování s opcí v Lipsku velkou příležitostí kariéru opět nastartovat v lepším rytmu.

Bylo jasné, že v Římě uvažují o možnosti Schickova odchodu. Ale měli velké nároky. „Bylo málo klubů, co si něco takového mohly finančně dovolit,“ říká Paska. Do poslední chvíle po Schickovi toužilo Dynamo Moskva. Směr Východ ale sám hráč nabrat nechtěl.

Paska označuje jednání za mimořádně složitá: „Řím do nich šel původně s podmínkou povinné opce po odehrání jediného zápasu.“ Další debata se stáčela k vysokému finančnímu plnění celé operace. Nakonec se obě strany domluvily.

V Lipsku se mohou opřít o ekonomické zázemí dané koncernem Red Bull, ale zejména o moderní strukturu řízení klubu, ve kterém hodně dají na datový skauting. Nepřekvapilo tak, když z Hoffenheimu zlákali ke spolupráci trenéra Juliana Nagelsmanna.

Řím skončil v minulém ročníku Serie A až šestý čili mimo Ligu mistrů. To Lipsko, které v bundeslize bralo bronz, si elitní evropskou pohárovou soutěž zahraje. A dokonce v ní má slušné šance na postup, protože mu los přihrál Lyon, Petrohrad a Benfiku.

Kdybychom si odmysleli slávisty a české juniory a dorostence na širších soupiskách některých celků, pak nutno konstatovat, že Patrik Schick bude jediným českým hráčem a členem A-týmu české reprezentace startujícím v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů v barvách zahraničního klubu.

Jistotu startu v základní sestavě určitě nemá, Yussuf Poulsen ani Timo Werner mu určitě místo nenabídnou jen tak. „Konkurence na pozici útočníka je samozřejmě v každém tak silném týmu vysoká, Patrik ví, že i v Lipsku bude muset o místo bojovat, to je dnešní profesionální sport,“ podtrhává Paska.

Během úterka by se měl Patrik Schick připojit k české reprezentaci, kterou nyní v kvalifikaci o Euro 2020 čekají zápasy v Kosovu a Černé Hoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované