Hlavní obsah

Fotku s Erdoganem mu v Německu neodpustili, tak se hvězdný Özil rozhodl skončit u reprezentace

Německý záložník Mesut Özil končí v reprezentaci.Video: Jakub Burian, Oliver Sálus, Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Záložník fotbalového Arsenalu Mesut Özil se rozhodl ukončit reprezentační kariéru u německého národního mužstva. Reaguje tak na ostrou kritiku společné fotografie s tureckým prezidentem.

Článek

„Stačilo!“ řekl fotbalový záložník Mesut Özil směrem k výhrůžkám a rasistickým nadávkám a v pondělí oficiálně ukončil svou reprezentační kariéru u německého národního týmu. Urážlivé komentáře na jeho osobu se začaly objevovat po zveřejnění Özilových fotografií z květnového setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na charitativní a vzdělávací akci v Londýně.

Spolu s ním s tureckou hlavou státu zapózoval také spoluhráč z reprezentace Ilkay Gündogan a turecký fotbalista Cenk Tosun, přitom podle německého záložníka neměla celá událost žádný politický podtext a nebyla zamýšlena ani jako vyjádření podpory tureckému prezidentovi před tehdy nadcházejícími volbami.

Devětadvacetiletý hráč londýnského Arsenalu se ale od fotbalové veřejnosti dočkal ostré kritiky. Erdoganovi oba němečtí fotbalisté darovali dres s nápisem „našemu prezidentovi”. Potichu nezůstal ani německý fotbalový svaz v čele s předsedou Reinhardem Grindelem. Ten se stal jedním z kritiků, kteří ve společné fotografii viděli podporu předvolební kampaně tureckého autokrata. K aféře se mimo jiné vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová, která si s hráči osobně promluvila.

Zatímco Gundogan reagoval krátce po první kritice, Özil tehdy mlčel. Záložník Manchesteru City již dříve uvedl, že si váží možnosti vyrůstat v Německu, ale že k Turecku má samozřejmě velmi silný vztah. Neznamená to však, že by snad Frank-Walter Steinmeier nebyl jeho prezidentem či Angela Merkelová jeho kancléřkou.

Özil si dal s první reakcí na čas. V neděli večer na svém facebookovém profilu uveřejnil své vyjádření, v němž zároveň oficiálně ukončil reprezentační kariéru, která u německého týmu trvala deset let.

„Hodně jsem nad tím přemýšlel a s těžkým srdcem oznamuji, že v reprezentaci končím. Kvůli rasismu a nedostatku respektu,“ stojí v prohlášení fotbalového mistra světa z roku 2014.

Vyjádření Mesuta Özila se kromě Facebooku objevilo i na jeho oficiálním twitterovém účtu. 

Özil se vyjádřil také ke kritice ze strany předsedy fotbalového svazu Grindela. „Když jsem se s ním setkal, abych celou záležitost vysvětlil, tak moje názory shazoval a zajímal ho jen jeho politický pohled. V očích Grindela a řady fanoušků jsem Němec jen tehdy, když se vyhrává. Když se prohrává, jsem imigrant. Narodil jsem se a vyrostl v Německu, tak proč pro lidi nejsem Němec,“ ptá se záložník Arsenalu.

Během dvou měsíců se dle svého vyjádření potýkal s velkým množstvím výhrůžek, nenávistných komentářů i rasistických poznámek na svou osobu, ale i zbytek své rodiny.

„Vyrůstal jsem v Německu, má rodina je ale pevně zakořeněná v Turecku. Mám dvě srdce, jedno německé a jedno turecké. Když jsem byl malý, matka mě vedla k úctě a tomu, abych nikdy nezapomněl, odkud pocházím.“

Podle mnohých ovlivnila zmíněná aféra také náladu v německém týmu, která se promítla na výkonech reprezentace na nedávném mistrovství světa, kde německé mužstvo vypadlo překvapivě už v základní skupině. A Özil, podobně jako zbytek týmu, viditelně nebyl v herní pohodě.

Reklama

Doporučované