Hlavní obsah

Foto: Injekci dostali Babiš i Blatný. Česko spustilo očkování proti covidu

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9750 dávek vakcíny, v prosinci a lednu by jich podle premiéra Babiše mělo být dohromady 355 tisíc.

Reklama

Česko v neděli překročilo mezník v postupu proti covidu-19, zahájilo vakcinaci. Mezi prvními se nechali očkovat premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Článek

+3

Premiér vakcinaci podstoupil v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kromě něj zdravotnicí naočkovali i válečnou veteránku Emílii Řepíkovou. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, která je zatím jediná registrovaná pro použití v Evropské unii, mají k dispozici další tři pražské a dvě brněnské nemocnice.

V Brně se nechal naočkovat ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Jsem rád, že máme bezpečnou a spolehlivou vakcínu, není se čeho bát,“ řekl bezprostředně po aplikaci vakcíny.

Česko podle premiéra uplatnilo opci u firmy Pfizer, od které dostane další čtyři miliony dávek navíc, dohromady osm milionů. Celkově Česko dostane 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí, řekl Babiš. Premiér počítá s tím, že se bude očkovat po následujících devět měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované