Hlavní obsah

Fotografka zachytila podivnou atmosféru hospodářských výstav

Foto: Polina Davydenko

Z fotografického souboru Poliny Davydenko - Přehlídka živočišné produkce.

Reklama

Často se nedíváme na zvěř my, ale ona na nás. Sleduje, jak se znuděným výrazem přejíždíme na mobilu a čekáme v řadě na pivo. Specifickou atmosféru hospodářských výstav zachytila ve svém souboru Polina Davydenko.

Článek

Hlavním námětem dokumentárního projektu Poliny Davydenko je vztah člověka k hospodářským zvířatům. Davydenko po dobu čtyř let navštěvovala výstaviště, kde v kulisách postkomunistické architektury nadšení chovatelé pořádají výstavy krav, koní a jiných domestikovaných zvířat. Zvířata jsou vyvedena ze svých stájí a naaranžována pro obdiv návštěvníků.

Davydenko poodhaluje nelichotivé prostředí s velkou dávkou ironie. Soubor nastiňuje otázky využívání hospodářských zvířat, jejich životní podmínky ve velkochovech, ale také fakt, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí.

+11

Polina Davydenko

Je představitelka mladé fotografie v České republice, kde se pohybuje napříč médiem fotografie s přesahem do videa, audia a textu. Jedním z témat, ke kterým se autorka pravidelně vrací, je zájem o výstavy v prostorách výstavišť. V současnosti je studentkou magisterského studia Ateliéru fotografie pod vedením Ivarse Gravlejse na FAVU VUT v Brně.

Absolvovala stáže na KASK v Gentu, FAMU a Ateliéru environmentu na FAVU.

Reklama

Doporučované