Hlavní obsah

Fotografka zachytila podivnou atmosféru hospodářských výstav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Polina Davydenko

Z fotografického souboru Poliny Davydenko - Přehlídka živočišné produkce.

Reklama

Často se nedíváme na zvěř my, ale ona na nás. Sleduje, jak se znuděným výrazem přejíždíme na mobilu a čekáme v řadě na pivo. Specifickou atmosféru hospodářských výstav zachytila ve svém souboru Polina Davydenko.

Článek

Hlavním námětem dokumentárního projektu Poliny Davydenko je vztah člověka k hospodářským zvířatům. Davydenko po dobu čtyř let navštěvovala výstaviště, kde v kulisách postkomunistické architektury nadšení chovatelé pořádají výstavy krav, koní a jiných domestikovaných zvířat. Zvířata jsou vyvedena ze svých stájí a naaranžována pro obdiv návštěvníků.

Davydenko poodhaluje nelichotivé prostředí s velkou dávkou ironie. Soubor nastiňuje otázky využívání hospodářských zvířat, jejich životní podmínky ve velkochovech, ale také fakt, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí.

Polina Davydenko

Je představitelka mladé fotografie v České republice, kde se pohybuje napříč médiem fotografie s přesahem do videa, audia a textu. Jedním z témat, ke kterým se autorka pravidelně vrací, je zájem o výstavy v prostorách výstavišť. V současnosti je studentkou magisterského studia Ateliéru fotografie pod vedením Ivarse Gravlejse na FAVU VUT v Brně.

Absolvovala stáže na KASK v Gentu, FAMU a Ateliéru environmentu na FAVU.

Reklama

Doporučované