Hlavní obsah

Francie truchlí. Nejmladší obětí koronaviru se stala 16letá dívka

Foto: Profimedia.cz

Pařížská nemocnice Necker je jedním z hlavních bojišť proti koronaviru v zemi.

Reklama

Šestnáctiletá francouzská středoškolačka Julie byla v pondělí hospitalizována s dýchacími obtížemi. V úterý večer dívka nakažená COVID-19 v pařížské nemocnici Necker nemoci podlehla. Stala se tak nejmladší obětí viru ve Francii.

Článek

„Musíme přestat věřit, že se to týká jen starších lidí. Před mutujícím virem není v bezpečí nikdo,“ varovala spoluobčany Manon, Juliina sestra. Manon mluvila s novináři z deníku Le Parisien ze svého domova v Morsang-sur-Orge v departementu Essone, kde tráví s matkou čas v nucené karanténě.

„Julie měla minulý týden jen lehký kašel. Přes víkend se ale zhoršil a přidaly se hleny, v pondělí zašla k praktickému lékaři. Právě tam jí diagnostikovali dýchací obtíže. Předtím žádnými zvláštními nemocemi netrpěla,“ vyprávěla Manon.

Poté nabraly události rychlý spád. Julii přijali nejdříve v nemocnici ve městě Longjumeau, odkud byla v noci na úterý převezena do nemocnice Necker v patnáctém pařížském obvodu. Zprvu dýchala pomocí respirátoru, v úterý večer jí ale museli provést intubaci - zajištění umělého dýchání.

Viděly ji jen chvilku

„Plíce jí selhaly. Lékaři dělali, co mohli, ale probudit ji (z umělého spánku) by k ničemu nevedlo,“ líčila Manon, která s matkou přijela příliš pozdě. Sestru ještě viděla, ale jen krátce. „Vzhledem k okolnostem epidemie je protokol velice rychlý. Je to těžké, je ale třeba trochu více lidskosti,“ posteskla si nad přístupem nemocnice.

V pondělí čeká pozůstalé pohřeb, jehož se smí zúčastnit z bezpečnostních důvodů maximálně deset osob. Na čtvrtek čtvrtého května pak chystají vzpomínkovou akci Juliini spolužáci z lycea - po několika slovech o své oblíbené spolužačce bude následovat minuta ticha a smuteční červenobílý pochod - bílá má symbolizovat Juliin humor, červená pak byla její oblíbenou barvou, vysvětlila jedna ze spolužaček.

„Julie ráda tančila a zpívala, rozesmívala lidi,“ mluvila o dívce další ze spolužaček s tím, že zesnulou měli všichni rádi. Julie z domova pravidelně jezdívala do Paříže na takzvané „showcases“, minikoncerty umělců organizované na diskotékách. Právě organizaci kulturních akcí se dívka chtěla po maturitě věnovat.

Rodiče studentů vyzvali úřady, aby na školu vyslaly psychology, kteří by jejich dětem pomohli se s náhlým úmrtím spolužačky vyrovnat. V pátek zapalovali obyvatelé Morsant-sur-Orge na výzvu starosty ve svých oknech večer svíčky na památku zesnulé.

Ve čtvrtek se k úmrtí Julie vyjádřil na tiskové konferenci i Jerrôme Salomon, hlavní tvář francouzského boje proti koronaviru. Salomon ho označil za „důležitou informaci“ s tím, že tak závažné formy nemoci jsou u mladých lidí velmi vzácné. „Stávají se čas od času z několika důvodů. Vidíme to hlavně u některých virových infekcí,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Doporučované