Hlavní obsah

Francie zavádí povinné očkování pro zdravotníky, oznámil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský premiér Emmanuel Macron.

Reklama

Francie utahuje šrouby a připravuje se na další možnou epidemickou vlnu.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí oznámil, že veškerý zdravotnický personál se bude muset nechat do poloviny září povinně naočkovat. Povinnost bude platit i pro zaměstnance domovů důchodců nebo ústavů pro lidi s handicapem.

Po 15. září, kdy mají všichni vybraní zaměstnanci povinnost splnit, budou probíhat kontroly a v případě nesplnění padat pokuty. Informaci již dříve nepřímo potvrdil francouzský státní tajemník pro Evropskou unii Clément Beaune, který povinné očkování označil za „velice pravděpodobnou variantu“.

Francouzský prezident dále apeloval na občany, aby se nechali očkovat. „Devět milionů dávek, které stále nebyly spotřebované, na vás čeká… očkujte se,“ řekl například. Podle vládních statistik dostala obě dávky očkování zatím polovina dospělých. Minimálně jednu pak 65 % dospělé populace.

Podle francouzských úřadů je drtivá většina nových případů covidu-19 nakažených infekčnější mutací delta, informuje server Euronews. „Jsme na začátku něčeho, co vypadá jako epidemická vlna,“ uvedl v neděli ministr zdravotnictví Olivier Véran pro Radio J.

Varoval dále, že počty případů by mohly na začátku srpna přesáhnout hranici 20 tisíc. Přestože počty případů od začátku července rostou, klesá v tamních nemocnicích počet hospitalizovaných. Lékaři se nicméně obávají, že by mohly znovu začít růst v momentě, kdy se mutace dostane k náchylné části populace. Aktuálně v nemocnicích leží celkem 7 137 lidí.

Macron dále uvedl, že od září si budou určité testy na detekování covidu-19 muset Francouzi platit sami. Vláda se tak tamní obyvatele snaží motivovat k tomu, aby se místo častého testování nechali očkovat, píše francouzský Le Monde.

Odpor k vakcínám

Každý, kdo bude chtít jít do restaurace, obchodního centra nebo na další veřejná místa, se bude muset prokázat speciálním covid pasem. Pas získají Francouzi v případě absolvování obou dávek očkování, s negativním testem nebo dokladem o nedávném prodělání covidu-19, informuje agentura AP.

Reuters podotýká, že ve Francii je relativně silně zakořeněný odpor proti vakcínám. To potvrzují čísla z pravidelného dotazování agentury Morning Consult, která mapuje postoje ke covidovým vakcínám v 15 vybraných zemích. Francie byla minulý týden na třetím místě za Ruskem a Spojenými státy se 17 procenty respondentů, kteří očkování odmítají, zatímco dalších 11 procent ve věci projevilo nejistotu.

Reklama

Doporučované