Hlavní obsah

Francouzská letadlová loď hlásí přes tisíc nakažených

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď Charles de Gaulle.

Reklama

Na francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle se novým koronavirem nakazilo více než tisíc členů posádky. Za šířením nákazy má stát pochybení velení plavidla. Loď aktuálně kotví v domovském přístavu Toulon.

Článek

Jako prokletí působí situace na letadlových lodích, které jsou pojmenované po prezidentech. Po rychlém šíření koronaviru na americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt, kde se podle údajů z pondělí nakazilo 678 členů posádky, došlo k podobnému scénáři i na francouzské vlajkové lodi. Letadlová loď Charles de Gaulle tak musela předčasně ukončit misi ve Středozemním moři, kterou posvětil francouzský premiér Édouard Philippe.

Více než 60 procent 1800členné posádky bylo pozitivně testováno na koronavirus, na výsledky dalších přibližně 930 testů včetně posádek doprovodných plavidel se čeká. Francouzské námořnictvo tak misi zkrátilo a izolovalo stovky vojáků ve vojenských základnách napříč Francií. Podle amerického deníku The New York Times je jeden člen posádky na jednotce intenzivní péče, většina nakažených nemá příznaky. Právě to mohlo napomoci rychlému šíření onemocnění na palubě. Francouzské námořnictvo tvrdí, že proti šíření koronaviru udělalo maximum. „Samozřejmě ale došlo k chybám,“ přiznal mluvčí námořnictva kapitán Éric Lavault.

Podle listu The New York Times ale existují podezření, že loď nebyla dostatečně připravena na krizovou situaci. Zdroje deníku tvrdí, že posádka neměla dostatek, nebo dokonce vůbec žádné ochranné pomůcky. Velení lodi prý navíc v nejkrizovější době uvolnilo pravidla, která se týkala sociálního distancu. Klíčová měla být březnová zastávka plavidla v Brestu, tedy těsně před vyhlášením celostátní karantény. Zde mohli členové posádky opustit loď a na pevnině se setkat se svými rodinami a vyrazit s nimi do města.

Chybu v neděli uznal náčelník generálního štábu François Lecointre v rozhovoru na stanici France Inter. Lecointre řekl, že armáda předpokládá, že k nakažení někoho z posádky došlo právě během zastávky v Brestu. „Zdraví našich mužů je to nejlepší, co máme,“ řekl také v rozhovoru pro stanici TF1 Lecointre. Ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že nařídilo interní a epidemiologické šetření, předběžné závěry by měly být známy během nejbližších týdnů.

Námořnictvo zatím eviduje 1081 nakažených, stále se ale čeká na výsledky dalších více než 900 testů. „Všem jsem říkala, jak manželovi na moři nic nehrozí, nebylo to příjemné překvapení,“ cituje deník The New York Times Célyne Flandrinovou, ženu jednoho z nakažených. Manžel si Flandrinové po telefonu stěžoval na kašel a bolest v krku, následně u něj byla zjištěna nákaza koronavirem. Aktuálně bez vážnějších potíží zůstává v izolaci na jedné ze základen.

Letadlová loď Charles de Gaulle je jediným plavidlem svého druhu francouzského námořnictva, je ale klíčovou složkou francouzské armády. Z paluby lodi totiž mohou startovat stíhače Rafale nesoucí jaderné hlavice. Plavidlo bylo uvedeno do provozu v roce 2001, sloužit by měl armádě do roku 2040.

Reklama

Doporučované