Hlavní obsah

Francouzští celníci zadrželi 70 kilogramů „drogy džihádistů". Směřovala do Česka

„Droga džihádistů" mířila do České republiky.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Zásilka 350 000 tablet měla z Česka dále pokračovat do Saúdské Arábie.

Článek

Francouzští celníci zabavili v lednu a únoru na pařížském letišti Roissy asi 135 kilogramů stimulantu Captagon, přezdívaného droga džihádistů. První várka 350 000 tablet tohoto léku zadržená na začátku ledna byla schovaná v průmyslových formách. Část zásilky, asi 70 kilogramů tablet, směřovala z Libanonu do České republiky, oznámila dnes podle agentury AFP Celní správa.

„Po nálezu jsme zahájili spolupráci s německými a českými úřady, abychom identifikovali příjemce v České republice," uvádí se v prohlášení Celní správy.

Česká celní správa už na začátku měsíce uvedla, že zásilka směřovala k české fyzické osobě, která měla Captagon dále odeslat přes Turecko zákazníkovi v Saúdské Arábii. „Platba za přepravu byla uskutečněna z území Turecka, a to z blízkosti syrských hranic," sdělil úřad v tiskové správě.

Tlumí bolest, zvyšuje agresivitu

Dalších 67 kilogramů tablet Captagonu objevili francouzští celníci 22. února. Zásilka směřovala z Libanonu do Afriky. Podle francouzské celní správy jde o první dodávku „drogy džihádistů" zadrženou ve Francii. Její hodnotu na černém trhu odhadli celníci na 1,5 milionu eur (téměř 40 milionů Kč).

Captagon hojně používají islamisté v Sýrii a Iráku. Krátce po konzumaci snižuje pocity únavy a bolesti a zvyšuje soustředění a agresivitu.

Poprvé byl medikament obsahující amfetamin vyroben v 60. letech. Původně měl sloužit k léčbě hyperaktivity, depresí a poruch spánku. V 80. letech ho ale většina zemí zakázala, neboť na něm snadno vznikala závislost.

Reklama

Doporučované