Hlavní obsah

Gazdíkův STAN si stěžuje u Ústavního soudu. Starostové pro Prahu prý parazitují na jejich názvu

Kandidát za Starosty pro Prahu Karel Fischer.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Starostové a nezávislí podávají ústavní stížnost. Nelíbí se jim rozhodnutí Městského soudu v Praze, který odmítl zrušit kandidátní listinu Starostů pro Prahu pro volby do pražského zastupitelstva.

Článek

STAN tvrdí, že hnutí parazituje na jejich jméně. „Hnutí Pro Prahu využilo situace, kdy jsme v Praze navázali spolupráci s dalšími demokratickými stranami na politickém středu a zcela neeticky použilo název „Starostové“ pro svou kandidátku,“ stěžuje si předseda pražské buňky Starostů a nezávislých Petr Hlubuček.

Podle hnutí Pro Prahu ale název kandidátky odráží jejich identitu. „Jsme překvapeni vůbec tím, že kandidátní listina, která se jmenuje TOP 09 plus starostové STAN plus KDU-ČSL s podporou demokrata Jana Kasla – Spojené síly pro Prahu, se vůbec pokusila vyřadit svého politického konkurenta z volebního boje,“ reaguje na postup STAN kandidát hnutí Pro Prahu Karel Fischer.

Petr Gazdík, předseda STAN, ale uvádí, že jde o zneužití každodenní práce členů jejich hnutí. „Značka není pouze název a logo, ale i identita hnutí, která má zásadní význam pro odlišení vlastní práce od práce svých konkurentů,“ vysvětluje Gazdík.

Starostové a nezávislí prý podávají ústavní stížnost také proto, že by v budoucnu mohlo dojít ke zneužití i názvů jiných stran. „V duchu této logiky by totiž bylo možné v příštích volbách klidně použít parazitující názvy kandidátních listin, jako např. „Občanští demokraté pro Prahu“, „ODS za Vysočinu krásnější“ či „ANO 2021“, aniž by volební subjekt měl cokoliv společného s ODS nebo s ANO,“ obává se mluvčí STAN Tomáš Pergl.

Hnutí Pro Prahu prý nijak reagovat nebude i přesto, že by si podle Fischera mohlo stěžovat na zneužití jejich značky „Pro Prahu“. „Jako Starostové pro Prahu se budeme věnovat jenom férové kampani,“ tvrdí Fischer.

Podle Fischera STAN navíc lhal v žalobě, kterou zamítl Městský soud v Praze. „Našich starostů je na kandidátní listině patnáct, a ne tedy dva a tři, jak lživě TOP 09 a STAN tvrdily v žalobě,“ obhajuje se Fischer.

Reklama

Doporučované