Hlavní obsah

Genetici vyzývají Čechy, aby zjistili, zda nejsou potomky Lobkowitze. Testy DNA začínají

 

Reklama

Vědci díky ostatkům Johanna Lobkowitze zjišťují, zda jste jeho vzdálení příbuzní. Výsledky testů DNA mohou ukázat i vzácné genetické choroby.

Článek

170 let po smrti Johanna Lobkowitze začali vědci odkrývat jeho ostatky ze hřbitova v Kladrubech, aby zjistili, jakými genetickými chorobami trpěl.

Před dvěma lety archeologové objevili v kladrubském hřbitovním kostele kryptu a v ní ostatky asi deseti lidí. Vědci se domnívají, že podle věku úmrtí a stáří ostatků by některé z kostí mohly patřit právě Johannu Lobkowitzovi - šlechtici, o němž se toho příliš neví.

Genetik Emanuel Žďárský srovná kosterní pozůstatky s genetickým profilem rodiny Lobkowitzů. Ta patří k nejstarším šlechtickým rodům v Česku, její rodokmen sahá až do 14. století.

Můžeme vymýtit genetické choroby

Žďárský se rozhodl využít tuto příležitost pro testování populace České republiky, aby tak odhaloval její genetické vady. A aby mezi lidmi vzbudil o testování zájem, nabídl jim srovnání jejich DNA s tou z kosterních pozůstatků. Lidé tak mohou zdarma zjistit, zda mají „modrou krev”.

Foto: Anita Baselová

Ostatky Johanna Lobkowitze nalezené v kapli v Kladrubech

Genetici v Praze doufají, že vyhlídka na objevení aristokratické linie povzbudí více lidí k analýze své DNA. Tyto analýzy totiž mohou vědcům pomoct s odhalováním genetických chorob.

„První část výzkumu je romantická, kde hledáme, zda někteří potomci stále žijí v regionu Kladrub. Druhá část je klinická, která je technicky podobná té první, tam ale zjišťujeme přenašečství a nosičství určitých genových variant, které mohou způsobit závažná onemocnění u dětí,” uvedl genetik Emanuel Žďárský.

Kam se obrátit?

Zájemci o analýzu DNA se mohou ozvat na email emanuel.zdarsky@seznam.cz.

Ti, kdo se výzkumu chtějí zúčastnit, nemusí odevzdávat svou DNA složitě přímo v laboratoři. Stačí plivnout na papírek, sliny nechat zaschnout a papírek poslat v obálce poštou. Vědci pak vzorek analyzují nejen pro ověření příbuzenských vztahů s rodem Lobkowitzů, ale především pro řadu genetických vad. „Kdybychom takhle otestovali všechny obyvatele České republiky, mohli bychom zcela vymýtit některé choroby," říká Emanuel Žďárský. Test je k dispozici i pro Čechy žijící v zahraničí.

Reklama

Doporučované