Hlavní obsah

Georgie přepočítává hlasy. Z 2500 nalezených je většina pro Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Tak znovu.

Reklama

Při ručním přepočítávání hlasů z prezidentských voleb zatím v americkém státě Georgia objevili zhruba 2500 dříve nezapočtených hlasovacích lístků. Většina jich je pro současného prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Podle místních úředníků, které v úterý citovala agentura AP, to ale nebude mít na konečný výsledek žádný dopad. V Georgii podle prvního sčítání zvítězil demokrat Joe Biden.

Ruční přepočítávání nařízené republikánským státním tajemníkem začalo v Georgii v pátek. Podle agentury AP většina z dříve nezapočítaných hlasů podpořila současného prezidenta Donalda Trumpa (1643), 865 hlasů bylo pro jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena a 16 hlasů dostala libertariánka Jo Jorgensenová. Jak se mohlo stát, že se hlasy poprvé nezapočítaly, volební komisaři netuší.

Podle předběžných výsledků po prvním sčítání zvítězil v Georgii velmi těsně Biden. Před Trumpem měl náskok zhruba 14 tisíc hlasů, tedy asi 0,28 procentního bodu. Přepočítání je možné v Georgii nařídit, pokud rozdíl mezi počtem hlasů pro jednotlivé kandidáty činí půl procentního bodu a méně.

Po dokončení ručního přepočtu hlasovacích lístků může kampaň poraženého požádat o další přepočet, který by již byl strojový. Přepočítávání má skončit do středy 11:59 tamního času. Nejpozději musí být výsledky známé 20. listopadu.

Podle modelů prestižních amerických médií vyhrál nedávné prezidentské volby v USA demokrat Joe Biden, který porazil současného republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Většina médií vyhlásila Bidena za vítěze i v Georgii, podle agentury AP je ale v tomto státě nadále výsledek příliš těsný na to, aby šlo vítěze určit. Trump zatím porážku neuznal a snaží se výsledek voleb ve svůj prospěch obrátit soudní cestou.

Většina amerických médií přisoudila Bidenovi 306 hlasů v takzvaném sboru volitelů, který nového šéfa Bílého domu v prosinci potvrdí; Trump má 232 volitelů. Pro získání prezidentského úřadu je nezbytná podpora minimálně 270 volitelů. V Georgii se přitom rozhoduje o 16 členech volitelského shromáždění.

Trumpův tým už dříve avizoval, že požádá o přepočet hlasů i ve Wisconsinu, který reprezentuje deset volitelů a kde rovněž vyhrál Biden, a to o zhruba 20 500 hlasů. Předsedkyně místní volební komise Meagan Wolfeová ale v úterý řekla, že zatím žádnou žádost o přepočítání nedostala; čas na to je podle ní jen do středy.

Nové sčítání by přitom musel zaplatit ten, kdo o něj požádá. Stát jej platí jen v případě, že rozdíl v počtu hlasů je menší než 0,25 procenta. Nyní je vyšší. Trumpovu kampaň by přepočítání hlasů ve Wisconsinu přišlo na 7,9 milionu dolarů. Přepočítání lístků v tomto státě po volbách v roce 2016 se přitom od prvního sčítání lišilo pouze o 131 hlasů.

Reklama

Doporučované