Hlavní obsah

GIBS ukončila vyšetřování. Vražedkyni Janákovou neznásilnili dozorci, otcem je vězeň

Petra Janáková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) potvrdila, že vražedkyně Petra Janáková počala dítě s jedním z vězňů z Hradce Králové. Případem se bude zabývat policie.

Článek

Když odsouzená vražedkyně Petra Janáková oznámila na začátku letošního roku, že je těhotná, obvinila tehdy tři dozorce královéhradecké věznice ze znásilnění. To nyní vyvrátily výsledky vyšetřování GIBS. Ta díky testům DNA zjistila, že otcem v srpnu narozeného dítěte je muž z vazební věznice v Hradci Králové.

„Předpokládali jsme, že jedno z tvrzení odsouzené Janákové, že došlo k pohlavnímu styku s příslušníkem, je nereálné,“ sdělila Seznamu Petra Kučerová, mluvčí Vězeňské služby České republiky. „Nastavená bezpečnostní pravidla VS ČR pohlavní styk příslušníka s vězněnou osobou neumožňují,“ doplnila Kučerová.

Křivým obviněním Janákové se nyní bude zabývat policie. Mluvčí královéhradeckého krajské policie Ivana Ježková řekla, že spis zatím neobdrželi. „Informaci o tom, že vyšetřování případu budeme přebírat, máme. V tuto chvíli spisový materiál u nás není,“ řekla.

„Detailním prověřováním a následným porovnáním vzorků DNA dítěte a námi vytipovaného otce jsme došli k závěru, že biologickým otcem není nikdo z příslušníků Vězeňské služby ČR,” napsala Seznamu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

GIBS ale nepotvrdila o jakého muže se konkrétně jedná. „Sdělení, kdo je biologickým otcem dítěte, tak není v naší kompetenci,” doplnila Nguyenová. Podle TV Nova muž ve věznici sloužil v kuchyni a roznášel jídlo. Posun v případu bude pro Janákovou znamenat přehodnocení trestu, protože křivě obvinila tři dozorce ze znásilnění.

Janáková po porodu stále tvrdila, že neotěhotněla záměrně a že o zákonu, který ženě v případě otěhotnění zajistí patnáct měsíců na svobodě, nevěděla. I když je podle Kučerové pohlavní styk mezi vězni zakázán, dochází k sofistikovaným pokusům o předání spermatu. „Řešili jsme případ, kdy spermat byl předán ženě v propisce, ženy se tak snaží vymanit se na svobodu,“ řekla pro Seznam Kučerová.

Další metodou je také tzv. koňování, tedy posílání věcí po provázcích mezi okny. „Vězněné osoby ji využívají zejména v nočních hodinách. Tomuto způsobu předávání věcí nelze stoprocentně zabránit,“ dodala mluvčí.

Janáková byla odsouzena ke 30 letům vězení za zastřelení sběratele mincí a kvůli těhotenství byla v půli června propuštěna z věznice v Opavě dočasně na svobodu. Za mřížemi má strávit ještě 28 let. Trest bude mít přerušený do jednoho roku věku dítěte.

Na vraždě sběratele se kromě Janákové podílel 31. července 2017 také její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Sběratele mincí a známek z Prahy vylákal pár pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole. Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace.

Případ Janákové také vyvolal nejen politickou debatu o tom, jak se v případě, kdy vězeňkyně otěhotní, má stát chovat. Poslanci hnutí ANO Sněmovně v říjnu předloží návrh novely trestního řádu, podle kterého by o odkladu nebo přerušení trestu kvůli těhotenství u zvlášť závažných zločinů rozhodoval soud. Těhotenství by tak nebylo pro odsouzené ženy automatickou propustkou z vězení jako nyní. Novela reaguje na mezeru v zákoně, kterou se podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala odsouzené ženy naučily využívat.

Reklama

Doporučované