Hlavní obsah

Globální oteplování. Jak se otepluje naše planeta? (video)

Jak se otepluje naše planeta.Video: Michaela Tišerová, Barbora Novotná, Kateřina Zemanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ledy tají, zeměkoule se otepluje, mění se klima, studenti stávkují. Co se skrývá pod strašákem zvaným globální oteplování?

Článek

Co je to globální oteplování a jaký může mít dopad?

Globální oteplování. Pojem, který slyšel snad každý. Průměrná teplota povrchu Země stoupla od průmyslové revoluce za posledních 200 let o téměř jeden stupeň Celsia. Je to hodně, nebo málo? A jaký dopad to na nás může mít?

Klima se dlouhodobě proměňuje, to není nic nového. Ovlivňuje ho sluneční aktivita, změna oběžné dráhy Země nebo třeba sopečná činnost. Vliv máme ale i my, lidé – je nás stále víc, likvidujeme lesy nebo stavíme továrny. Kvůli tomu se totiž do ovzduší vypouští plyny, které způsobují nadměrný skleníkový efekt.

Co to je ten skleníkový efekt?

Je to proces, kvůli kterému zůstává část sluneční energie v atmosféře a dochází tak k oteplování planety.

Sluneční paprsky proniknou skrz atmosféru a dorazí k zemi. Při setkání s povrchem se velká část z nich přemění na teplo. Proto je nám také na sluníčku o tolik tepleji než ve stínu. Zahřátá země a voda odrazí teplo zpátky do vesmíru ve formě infračerveného záření.

V atmosféře ale narazí na skleníkové plyny. Ty snadno propustí viditelné sluneční světlo, ale na infračervené záření reagují jako zrcadlo, které je odrazí zpátky na Zemi. Tím se celá Země ohřívá.

Je to přirozený proces. Kdyby skleníkový efekt neexistoval, teplota Země by byla asi o 30 stupňů nižší a nemohli bychom tu žít.

V čem je tedy problém?

Každý den vypouštíme do atmosféry velké množství skleníkových plynů. Například oxid uhličitý se do ovzduší uvolňuje, když jezdíme autem, vyrábíme cement nebo spalujeme uhlí v tepelných elektrárnách.

Další z těchto plynů – metan – vypouštějí do ovzduší krávy nebo se uvolňuje při rozkládání odpadků na skládkách.

Koncentrace skleníkových plynů je větší než v minulosti. Proto se nadbytečně ohřívá atmosféra, oceány – a tím i Země.

Lidé nedokážou zcela přestat s produkcí skleníkových plynů, můžou ji ale omezit. Proto se někteří rozhodli jíst méně masa nebo jezdit méně autem.

Vědci dokážou poměrně přesně předpovědět, jaké změny zvýšení globální teploty přinese. Budoucnost však není daná: o tom, kolik bude za padesát let skleníkových plynů v atmosféře a o kolik se planeta oteplí, se rozhoduje v současnosti.

Když budou nadále tát ledovce, zvýší se hladina oceánů a může zmizet například celé Nizozemí. Pokud se průměrná teplota zvedne o dva stupně Celsia, prakticky vymizí korálové útesy a změní se celý ekosystém oceánů. Počasí bude více extrémní, tajfuny, hurikány i záplavy budou ničivější. Lidé budou muset opustit své domovy. Ne kvůli válkám, ale kvůli počasí.

Jak rychle změní globální oteplování naše životy? Je to i na nás.

Reklama

Doporučované