Hlavní obsah

Varování pro český tým: Povinné body získal, nesmí ale polevit. Jinak mu na MS ujede vlak

Foto: Profimedia.cz

Čeští hokejisté dvě třetiny zápasu vypustili. Stačily jim tři góly v prvních dvaceti minutách, pak zápas vyloženě doklouzali.

Reklama

Komentář k pátečnímu zápasu České republiky s Běloruskem.

Článek

Čistě z pohledu výsledku to byl nejlepší běloruský zápas na turnaji. Porážka 0:3 je ta nejméně krutá. Ale znamená jen to, že čeští hokejisté dvě třetiny zápasu vypustili. Stačily jim tři góly v prvních dvaceti minutách, pak zápas doklouzali.

Nebylo třeba nic hrotit, povinné tři body se počítají. Po dramatech, které končily třikrát až v prodloužení, to byla vyloženě úleva. Ve světle výsledků posledních tří dní jako USA-Korea 13:1, Kanada-Norsko 5:0 nebo Švédsko-Rakousko 7:0 se ale ukázala také trochu česká povaha. Jiným by to možná kvůli fanouškům v hledišti nedovolila, Češi začali šetřit sebe i soupeře.

„Říkali jsme si, že to nesmíme pustit. Párkrát se stalo, že jsme šance zbytečně přehrávali. Za stavu 3:0 už prostě koncentrace není taková. Na druhou stranu stávat by se to nemělo na téhle úrovni. Polevili jsme,” přiznal naprosto upřímně útočník Roman Horák.

„Ráz zápasu určila první třetina, kterou jsme vyhráli 3:0. Potom už jsme utkání měli pod kontrolou. Tempo opadlo a situace jsme spíš přehrávali, místo toho, abychom chodili víc za góly,” řekl i trenér Josef Jandač. V závěru zápasu dokonce posadil své největší klenoty Davida Krejčího s Davidem Pastrňákem.

Navíc přišel o útočníka Andreje Nestrašila, který kvůli zranění ramene odstoupil hned po prvním střídání. Jeho stav je nejistý. Bezprostředně po zápase přímo v hale absolvoval vyšetření CT, to zlomeninu neprokázalo. Nestrašil má podle všeho natažené vazy, přesnější informace ale lékaři budou mít až po dnešním vyšetření magnetickou rezonancí.

Podívejte se na rozhovor s hokejovým skautem týmu NHL Winnipeg Jets:

Oproti olympiádě hrají na mistrovství světa perspektivní hokejisté pro NHL, říká skaut Winnipegu Jets.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

Po těžkém programu úvodních dní, navíc jen necelých čtyřiadvacet hodin po dramatickém zápasu s Ruskem, se polevení do jisté míry dá chápat. Představu, že by se v takovém tempu dohrávala celá skupina, ale musí tým velmi rychle pustit z hlavy.

Poslední dva duely s Francií a Rakouskem jsou ošemetné. Reprezentace by je měla mít pod kontrolou, hladce si dojít pro tři body. Teď jde ale o to jak. Jestli jako včera vycházkovým tempem, nebo jako v prvním týdnu turnaje agresivně a od podlahy.

Nedělní a pondělní zápas jsou poslední prověrkou před čtvrtfinále. V něm tým narazí na drsného soupeře a musí být připravený. V zápasech bez nasazení, emocí a osobních soubojů to nebude snadné. Možná je škoda, že má tým všechny těžké soupeře už za sebou. Vracet se do tempa nebude snadné. Teď to bude také hodně o trenérech.

Video: Hlášky Roberta Záruby a kde na ně chodí:

Pasta la vista! Ke slavným hláškám přidal komentátor Záruba další. Kam na ně chodí?Video: Karolína Bulisová

Reklama

Doporučované