Hlavní obsah

Glosa: Babiš odsoudil nesmysly, které píše pan Šablatúra. Jak se v tom vyznat?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

Monika Babišová a Ivan Šablatúra na instagramovém portrétu.

Reklama

Podle toho, co říká vláda, bychom se správně měli bavit u notebooků, tabletů, smartphonů, hodinek, a ne u PC.

Článek

Monika Babišová po kritice večírkových fotek uzamkla svůj Instagram. Největší průšvih udělal její kamarád Ivan Šablatúra, když k jedné z nich (v originále ve slovenštině) připsal: „My se bavíme na večírku a chudoba u PC na fotkách! Myslím, že všechno v pořádku.“

Ne, nic není v pořádku. Ale ne úplně tak, jak si myslíme.

Když Andrej Babiš prostřednictvím Blesku vzkázal, že „pan Šablatúra je arogantní hlupák a píše nesmysly, které zásadně odsuzuji“, je potřeba správně pochopit, co tím chtěl říct.

Všeobecně sdílená interpretace zní, že předsedu vlády a hnutí s třiceti procenty preferencí rozčílila narážka na „chudobu“. Jistě, to bylo přes čáru. To se mohlo dotknout dolních deseti milionů voličů.

Ve skutečnosti ale bylo poslední kapkou něco jiného: Ne že se baví „chudoba“, ale „chudoba u PC“. Tady, u „písíčka“, pohár Babišovy trpělivosti definitivně přetekl.

V zemi, která si oficiálně říká The Country for the Future a aspiruje na technologického lídra Evropy, kde frčí chytrá infrastruktura a umělá inteligence, je nepatřičné a politicky neprozíravé portrétovat široké vrstvy obyvatelstva jako uživatele starých dobrých PC.

Ano, těch bedýnek, co jsme do nich kdysi strkali diskety a cédéčka a natahovali z nich do telefonních zástrček šňůry, kudy prýštil internet.

„Typický osobní počítač dnes bývá proveden jako přístroj, který je položen na stole nebo uložen pod stolem,“ definuje Wikipedie. A správně poznamenává, že „v současnosti se pro multimédia a pro komunikaci po internetu kromě PC používají také mobilní zařízení vybavená bezdrátovým rozhraním Wi-Fi, jako jsou tablety nebo chytré telefony“.

Internetový publicista Patrick Zandl už před pěti lety ohlásil nástup postPC éry („končí éra desktopových počítačů, o které se dělí celá rodina, a začíná éra opravdu osobních počítačů, jež si nosíme v kapse“). Tehdy Microsoft přestal podporovat operační systém Windows XP. Copak chceme vypadat jako Putin, který ho používá dodneška? Pro nás, tygry s nabroušenými techno drápy, je něco takového nedůstojné.

Podle toho, co říká vláda, bychom se správně měli bavit na fotkách u notebooků, tabletů, smartphonů, hodinek, a ne u PC.

Andrej Babiš letos pravil: „Věda, výzkum a inovace – s tím si nás teď všichni musí spojovat!“ To si ujasněme: zmínka o „chudobě u PC“ pod fotografií manželky je za těchto okolností pro premiéra kompromitující, v podstatě zničující.

Babiš si uvědomil: Jak mám bojovat za Apple Store pro naše lidi, když to teď vypadá, že všichni vysedávají u písíček? Zbytečné, marné.

A proto: „Pan Šablatúra je arogantní hlupák a píše nesmysly, které zásadně odsuzuji.“

Reklama

Doporučované