Hlavní obsah

Glosa: Páni ministři, už nám nemusíte lhát

Foto: HZS Olomouckého kraje / Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Ministr Brabec nechtěl říct nic o Bečvě, protože prý mu to nedovolila policie. Lež.

Reklama

Článek

Někteří členové současné vlády zjevně mají nad postelí fotku maďarského expremiéra Gyurcsánye.

„Lhali jsme ráno, lhali jsme večer. Je zřejmé, že jsme se posledními dvěma roky prolhali,“ přiznal jeden středoevropský premiér. Ne, neřekl to Andrej Babiš, byl to už v roce 2006 tehdejší maďarský ministerský předseda Ferenc Gyurcsány, který toto šokující přiznání vyslovil na schůzce nejužšího vedení Maďarské socialistické strany. Netušil, chudák, že zvukový záznam jednání unikne na veřejnost.

My se na nějaké „Strakovka Leaks“ spoléhat nemusíme. Kdo chce, tak vidí, že někteří ministři české vlády lžou úplně stejně jako před čtrnácti lety jejich maďarští kolegové. Je to frustrující vzhledem k době, ve které žijeme, kdy by se v éře hoaxů a dezinformací měla pravda hýčkat. A mimořádně smutné ve dnech, kdy si připomínáme dějinný zlom, který měl kulturu lhaní v industriálním měřítku poslat jednou provždy na smetiště dějin.

Musel jsem se smát, když 17. listopadu ministr školství Robert Plaga umístil na Twitter grafiku Jiřího Votruby se sloganem „Paní učitelko, už nám nemusíte lhát“, odkazující na události roku 1989. Třeba si to přečetl šéf resortu životního prostředí Richard Brabec, který bez uzardění prohlásil, že k vyšetřování úniku kyanidu do Bečvy nemůže nic říct ani on, ani Česká inspekce životního prostředí, protože by mařili práci policie.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Tak se musela ozvat sama policie s nezvyklým prohlášením, že na případ žádné informační embargo neuvalila. Abych to řekl jinými slovy, Richard Brabec zalhal jako Gyurcsány. Pár dnů nato dvojministr Karel Havlíček obhajuje podivný výsledek aukce kmitočtů slovy, že „čtvrtý operátor není ani ve větších zemích“. O několik minut později mu Michal Bláha z Hlídače státu napíše seznam ne tří, ani deseti, ale hned 18 evropských zemí, v nichž mají 4 a více operátorů. Takže další ministr, který má asi fotku Feriho Gyurcsánye nad postelí.

Nevím, jestli oba ministři neříkají pravdu úmyslně a zlovolně, nebo prostě jen tak plácají s nadějí, že veřejnost oblafnou a při troše štěstí do toho nikdo nebude strkat nos.

Ať tak či onak, je to příšerné, je to ostudné a hlavně pan Brabec by si měl sbalit fidlátka a zamířit do míst, kam Gyurcsánovu partu poslali maďarští voliči. No a pokud Brabec nepůjde, jako že sotva, měli bychom ho mimo hru poslat my všichni, protože beztrestné lhaní mocipánů se nesmí po 31 letech od sametové revoluce stát zase normou.

Reklama

Doporučované